vožnja u zimskim uslovima

Bezbedna vožnja u zimskim uslovima

Zima je godišnje doba koje vozačima znatno otežava upravljanje vozilom i zahteva daleko veću opreznost i koncentraciju u saobraćaju. Zamrzavanje bravica izazvano niskim temperaturama, klizav kolovoz ili smanjena vidljivost usled snežne mećave, samo su neke od mogućih situacija sa kojima možete da se susretnete.

Nudimo Vam nekoliko jednostavnih saveta za vožnju u zimskim uslovima, kako biste izbegli da Vaš automobil ostane parkiran ili u garaži do kasnog proleća.

Vaše vozilo mora spremno dočekati zimu

Ne bi bilo loše da uoči zimskog godišnjeg doba, obavite vanrednu proveru ispravnosti vozila kod Vašeg majstora. 

Imajte na umu da je zimi Vaš automobil, posebno u prvih nekoliko kilometara putovanja, manje efikasan jer su sistemi hladni i ne reaguju odmah pravilno na Vaše komande. 

Zimske gume sa dubokim šarama su sa razlogom obavezne i nepoštovanje ovih propisa podleže kaznama koje nisu ni malo zanemarljive. Sa niskim temperaturama, čak i na suvom putu, normalne gume se bore da se zagreju, odnosno da steknu elastičnost neophodnu za pravilno držanje puta i sigurno kočenje. Sa hladnim gumama bi trebalo oprezno predvideti iznenadno zaustavljanje vozila. Bilo bi dobro i povećati pritisak u gumama za 5-10 odsto.

Obavezno obezbedite lance za sneg. Uvežbajte njihovo postavljanje u suvim uslovima, kako ne biste morali da učite da ih postavljate usred mećave.

U danima smanjene vidljivosti usled magle, mraza, kiše ili snega farovi moraju biti čisti i ispravni. Maglenke takođe treba da su u besprekornom stanju, kako bi se osigurala Vaša maksimalna vidljivost na putu.

Sistemi za ventilaciju ili klimatizaciju u dobrom stanju garantuju odmrzavanje vetrobranskog stakla u vrlo kratkom vremenkom roku i pomažu da se izbegne moguće zamagljivanje prednjeg i zadnjeg stakla tokom putovanja. Proverite istrošenost i funkcionalnost četkica brisača, jer i prednji i zadnji brisači moraju uvek biti spremni i aktivni pri lošem vremenu. Proverite mlaznice i sipajte zimsku tečnost za pranje vetrobrana, koja se ne zamrzava i ne ledi staklo.

Provera antifriza i ulja je neophodna, a preporučljivo je u vozilu nositi i rezervne boce ovih važnih tečnosti.

Ukoliko nanesite vosak na karoseriju, zaštitićete je od uticaja soli i prljavštine na putu, kao i od nastanka korozije.

U bravice na vratima sipajte malo glicerina i time se osigurajte da se neće zalediti.

Ako i pored svih mera predostrožnosti i saveta za vožnju u zimskim uslovima, Vaš automobil “zataji”, izneveri Vas i ostavi na putu, ne očajavajte! Mi smo tu za Vas i stižemo Vam u pomoć.

Pripreme pre uključivanja u saobraćaj

Uvek na put krenite blagovremeno, bez žurbe i odmorni. Informišite se o vremenskim prilikama i prognozi.

Ukoliko je moguće, izbegavajte noćnu vožnju zimi.

Imajte uvek više od pola rezervoara goriva.

Očistite automobil od snega i leda, posebno stakla i svetla.

Naslon sedišta postavite uspravno i podesite udaljenost sedišta od komande tako da Vam bude što udobnije. Čim se auto ugreje, skinite glomaznu odeću kako Vas ne bi sputavala i kako biste mogli blagovremeno da reagujete tokom vožnje.

Odmrznite zadnje i odmaglite sva stakla.

Ukoliko ste zaglavnjeni u snegu, automobil isčupajte vožnjom napred-nazad. Kada napravite malo slobodnog prostora, krenite pažljivo iz drugog stepena prenosa.

Kako biste bili spremni na sve, pored obaveznog paketa prve pomoći, predlažemo da na put  uvek krećete sa napunjenim mobilnim telefonom. Ponesite ćebe i toplu odeću, kao i set alata i baterijsku lampu. Dobro bi bilo pored strugaljke za led, u kolima imati malu lopatu, sajlu za vuču i kablove za startovanje vozila.

Ponesite za svaki slučaj i nešto hrane i vode.

Saveti za samu vožnju u zimskim uslovima

Prilagodite brzinu vožnje uslovima, krećite blago, i držite dva do tri puta veće rastojanje od drugih vozila nego obično. 

Nije loše jedan prozor stalno držati odškrinut. Temperiranje vazduha pomaže da se stakla ne magle, a istovremeno pomaže vozaču da ga ne uspava konstantna temperatura grejanja u automobilu.

Kočnicu pritiskajte blago i kočite ranije nego obično, jer se na ledu I snegu produžuje zaustavni put. 

Posebno budite na oprezu prilikom prelaska mostova.

Nastojte da po snegu ne stajete na uzbrdici.

Ako upadnete u sneg, ne pritiskajte jako papučicu za gas, jer ćete samo upasti još dublje u sneg.

Ako usled poledice izgubite kontrolu nad vozilom, budite veoma oprezni sa kočenjem! Najbolje je da ne dirate kočnicu već da pritisnete kvačilo, kočite motorom i lagano okrenite volan u smeru u kom želite da idete.

Treba uvek voziti u višem stepenu prenosa.

Iskusan vozač je u stanju da predvidi moguće probleme i da blagovremeno i smireno odreaguje i izbegne nevolju.

S obzirom na povećane psihičke napore pri vožnji u zimskim uslovima, predlažemo Vam da pravite češće pauze na putu.Jako je važno da upravljate vozilom bez stresa. Budite opušteni i bezbrižni, jer ukoliko Vam se ipak desi da ostanete na putu, rešenje postoji.

Bez obzira na to gde se nalazite, u Srbiji ili inostranstvu, dolazimo po Vas, Vaše saputnike i Vaše vozilo! Firma TAG Autotransport Vam stoji na raspolaganju u svakom momentu 24/7. Kontaktirajte nas. Tu smo za Vas i za Vašu bezbednost u saobraćaju.