hibrid

Da li se isplati uvesti polovan hibrid?

Životni ciklus svakog automobila podrazumeva njegov put od proizvodne trake, preko izloga i garaže prvog vlasnika, pa sve do veb lokacije sa oglasima za nekoliko godina. To je prirodni ciklus svakog automobila: današnja novina će sutra biti polovna.To je sudbina koja sada dotiče i hiljade hibridnih automobila, koji su iscrpili prvu rundu ovog ringišpila i koji sada traže drugu šansu na tržištu polovne robe. Polovan hibrid danas predstavlja glavnu alternativu dobrom starom dizelu.

Čini se da je hibrid nova generacija na koju cilja automobilsko tržište, jer je hibridni automobil primamljiviji za one koji ostaju skeptični u vezi sa potpunim odricanjem od benzinskih ili dizel modela, ali ipak im omogućava da se voze vozilom koje obećava dugoročno drastično smanjivanje zagađenja životne sredine.

Najveća prepreka za kupovinu hibridnog automobila trenutno je cena i to često može obeshrabriti one koji žele da pristupe svetu novog ekološkog automobila. Međutim, ukoliko se odvažite i rešite da kupite polovan hibrid, naše usluge uvoza kao i prevoza su Vam na raspolaganju.

Šta je hibridni automobil?

Hibridni automobil je automobil koji pokreću dva različita načina vožnje. S obzirom na to da su svi „staromodni automobili“ opremljeni motorom na gorivo i električnim motorom za pokretanje kojim se možete voziti nekoliko metara napred (okrećući ključ za paljenje do kraja dok stojite na mestu), ispada da je svaki automobil, u stvari, hibrid.

U praksi, međutim, pod hibridom podrazumevamo automobil koji ima i električni motor (da se ne bi zamenio starterom) i motor na gorivo. Oba se mogu koristiti za pogon. Električni automobil nije hibrid, jer koristi samo električni motor za pogon.

Razlika između hibrida i plug-in hibrida 

„Normalni“ hibridni automobil je automobil koji uglavnom radi na benzin ili dizel, a u određenim slučajevima koristi električni motor. Kod ovog vozila litijumska baterija je mala i puni se samo tokom vožnje, koristeći regenerativne kočnice. Zbog toga ovaj motor nije toliko moćan i koristi se samo za potporu motoru sa gorivom.

Plug-in hibrid poseduje utikač i pomoću njega može da se napuni na stanici za punjenje. Mnogi priključni automobili se mogu voziti potpuno električno prvih dvadeset do trideset kilometara i mogu postići brzinu od oko 50 km/h. Preko te brzine, motor sa gorivom preuzima rad. Ovakvo vozilo je idealno za kratke gradske vožnje.

Prednosti hibridnog automobila

 • Savršen automobil za grad. Prednosti dvostrukog napajanja se posebno ogledaju u uslovima gradske vožnje, gde se neprekidno smenjuju ubrzanje i kočenje. U fazi usporavanja baterije akumuliraju novu energiju, koja se troši čim se dodaje gas.
 • Svestrani motor. Hibridni automobili kombinuju motor sa unutrašnjim sagorevanjem i električni motor. Prvi vozi točkove većinu vremena, dok ih drugi vozi pri maloj brzini i pomaže u ubrzanju. Zahvaljujući ovom sistemu, vlasnik vozila koristi prednosti obe tehnologije.
 • Vozilo sa malom potrošnjom. Zahvaljujući električnom motoru koji preuzima malu brzinu i ubrzanje, hibridni automobil je u stanju da smanji potrošnju goriva. To se pretvara u značajne dugoročne uštede, a istovremeno znači da je i manja emisija CO². 

Nedostaci hibridnog  automobila 

Suprotno gradskoj upotrebi, u prigradskoj vožnji i u vožnji autoputem, prisustvo elektromotora će Vam biti potpuno beskorisno i putovaćete gotovo isključivo na benzin ili dizel.

Zašto je polovan hibrid sada veoma zanimljiv? 

Hibridi se nalaze na prekretnici: oni kombinuju prednosti električne (manje emisije, mala potrošnja i brzo ubrzanje) sa prednostima vožnje na fosilna goriva (veliki domet, velika maksimalna brzina, još uvek jeftinija vozila) i na taj način uklanjaju nedostatke obe tehnike. 

Polovni hibrid je mnogo jeftiniji od novog priključnog hibrida. To je ujedno i glavna prednost kupovine polovnog hibrida. 

Baterija danas traje i do 200.000 kilometara, i njen životni vek je otprilike 8 godina; posle je treba zameniti.

Pored toga, prvi polovni dodaci (često u odličnom stanju) sada su na tržištu. Istraživanja su pokazala da je godišnja amortizacija hibrida manja od one kod dizela: 14% prema 16%. 

Na šta sve obratiti pažnju kada se kupuje polovan hibrid?

Kao i uvek kada je reč o kupovini polovnih automobila, najbolje je da imate što više informacija i postavite sebi prava pitanja.

Na osnovu Vaših prosečnih putovanja, procenite šta je Vama potrebnije i isplativije. Ako govorimo o potrošnji, hibridi imaju dobar učinak u gradu, ali ne i na autoputu. Stoga bismo Vam savetovali da kupujete polovan hibrid samo ako se uglavnom vozite po gradu.

Prilikom kupovine polovnog hibrida, najvažnije je pažljivo razmotriti habanje litijum-jonske baterije hibridnog sistema. Litijumske baterije su podložne prirodnom padu performansi zbog vremena i upotrebe: čak i ako se automobil pravilno koristi i održava, baterija polovnog hibrida nikada neće moći da uskladišti istu količinu električne energije koju bi mogla da uskladišti nova. Traženje stručnog mišljenja o stanju baterije pre kupovine polovnog hibridnog automobila moglo bi biti odlična ideja.

Odlučite gde ćete kupiti polovan hibrid. Kupovina od privatnog lica će Vam možda uštedeti nešto novca, ali Vam neće dati nikakvu garanciju. Kupovina kod profesionalnog uvoznika dolazi sa garancijom.

Napravite probnu vožnju. Testirajte ponašanje automobila u gradu, ali i na otvorenom putu, obraćajući pri tome pažnju i na potrošnju goriva. Ne kupujte „mačku u džaku“. 

Kod ovlašćenog lica izvršite pregled vozila i proverite knjižicu održavanja i kilometražu.

Hibrid troši manje (zahvaljujući baterijama), a to znači oproštaj od kvačila, alternatora… Profesionalci se slažu da su troškovi održavanja hibridnog automobila niži od troškova tradicionalnog ekvivalentnog automobila.

Oni koji razmišljaju o kupovini polovnog hibrida mogu da biraju: Toyota Yaris Hybrid, Corolla Hybrid Sedan, Hibridni RAV 4, Prius, Hyundai u svojoj ponudi ima Ioniq Hybrid i plug-in verziju, BMW u ponudi ima model i3, Honda ima CR-V Hybrid, Mercedes E-klase i dr.

Od velike važnosti pri izboru je naravno i sam oblik karoserije koji će zadovoljavati Vaše potrebe.Za sve potrebne informacije i podrobnija objašnjenja, kao i pomoć oko uvoza i dokumenata vezanih za uvoz polovnog hibrida, stojimo Vam na raspolaganju 24/7. Kontaktirajte nas.

uvoz automobila iz Austrije

Uvoz automobila iz Austrije

Samostalna kupovina polovnih automobila u inostranstvu često može da bude vrlo komplikovana, a neretko i finansijski potpuno neisplativa. Kupac uglavnom uzima u obzir samo cenu polovnog automobila, ne razmišljajući u prvi mah o svim dodatnim troškovima koji su neophodni pri ovakvom poduhvatu.

Podsetićemo Vas na neke od njih: cena robe pri kupovini na malo je uvek znatno veća nego cena robe pri kupovini na veliko; troškovi špeditera prilikom procene troškova (carine, poreza i ostalih troškova); troškovi špeditera koji Vam je svakako neophodan oko završavanja carinske procedure na granici; troškovi puta do željene destinacije i nazad; troškovi boravka (smeštaj, hrana i slično) dok se ne izvrši kupoprodaja; troškovi taksija ili iznajmljivanja automobila kako biste sebi olakšali i ubrzali jurnjavu oko sređivanja dokumentacije; troškovi oko obezbeđivanja sve potrebne dokumentacije (overe kod notara i slično) i niz drugih.

Upravo zbog svega toga nam je najčešći izbor uvoz automobila iz Austrije. Blizu nam je pa bi nam troškovi bili manji. 

Dobro razmislite, iskalkulišite i napravite računicu da li Vam se isplati uopšte da idete sami u inostranstvo i kupite polovni automobil u sopstvenoj režiji ili Vam je ipak isplativije da kupovinu polovnog automobila u inostranstvu prepustite stručnjacima.

Ne treba zaboraviti da postoji razlika između kupovine od pravnog lica i kupovine od fizičkog lica. Kod kupovine od pravnog lica (autoplac, lizing kuća i slično) dobija se račun (faktura) za koju ne treba overa kod notara, a kod kupovine od fizičkog lica se sklapa kupoprodajni ugovor koji se overava kod notara.

Zašto je našim ljudima posebno interesantan uvoz automobila iz Austrije?

Austrija je zemlja koja nam se nalazi relativno blizu, a nudi ogromnu ponudu kvalitetnih polovnih automobila. Stoga nije čudno da se i kod nas često prodaju polovni automobili iz Austrije. S obzirom da u toj zemlji živi jako veliki broj naših ljudi, teško je i zamisliti da nemamo ni jednog poznanika koji živi i radi tamo. Ako ga nemamo mi, sigurno ga ima neko od naših prijatelja, komšija ili rodbine.

Takvo poznanstvo bi nam sigurno olakšalo kupovinu polovnjaka u Beču ili nekom drugom austrijskom gradu. Na stranu to što bi nam mogli pružiti gostoprimstvo za vreme boravka tamo, ono što bi takođe veoma olakšalo našu kupovinu u samom startu je što bi oni mogli da odu i lično pogledaju automobil koji nam se dopao prilikom pretrage na internetu. Složićete se da nije isto pogledati fotografije na ekranu i videti robu uživo.

Neretko se prilikom fotografisanja za sajtove prodaje, namerno zabašure i izostave uglovi koji bi ukazali na neko oštećenje, ogrebotinu ili udarac polovnog automobila. Već je kupovina polovnjaka sama po sebi „mačka u džaku“ ukoliko niste mnogo stručni u vezi sa samim motorom i njegovim delovima, pa zašto se onda zatrčavati na neviđeno ako ste u mogućnosti da to izbegnete?

Informišite se na nekom od sajtova autoplaceva

Internet obiluje sajtovima autoplaceva iz Austrije koji nude svoje automobile na prodaju online. Ako se odlučite za uvoz automobila iz Austrije, naša preporuka je da svakako prvo pročešljate neki od navedenih sajtova, kako bi se bolje pripremili, dobili uvid u cene i ponudu.

Uglavnom se najveći auto placevi  sa najboljom ponudom nalaze u blizini najvećih gradova (Beč, Linc, Grac, Klagenfurt, Insbruk, Salzburg i dr). Modele polovnih automobila, kao i njihove cene možete videti na specijalizovanim veb stranicama kao što su na primer: www.netzautos.at; www.car4you.at; www.automobile.at; www.autoscout24.at; www.weltauto.com; www.gebrauchtwagen.at i dr.

Prvi korak je istraživanje pretraga, zatim izbor sužavate stvarajući svoju listu favorita i tek potom potežete svoje veze u Austriji sa molbom da odu i da pogledaju polovne automobile iz Vašeg užeg izbora.

Činjenica da je Austrija zemlja koja nam nije daleko ide u prilog našoj kupovini. To znači da će i troškovi našeg putovanja tamo biti manji nego da ga uvozimo npr. iz Švajcarske, Nemačke ili Holandije, a biće manji i troškovi samog transporta kupljenog automobila. Austrijske izvozne tablice koštaju oko 250 evra, te se preporučuje transport na prikolici.

Ipak, kada uzmete u obzir rizike od kupovine vezane za carinu, dokumentaciju, ispravnost vozila i slično, možda ćete ipak odlučiti da se obratite nekom uvozniku polovnih automobila i sve peripetije prepustite njihovoj profesionalnosti i iskustvu.

Dokumenta potrebna za uvoz polovnih automobila iz Austrije

Dokumentacija koja je potrebna prilikom uvoza polovnih automobila iz Austrije je sledeća:

 • Kupoprodajni račun (ako auto kupujemo od fizičkog lica) ili faktura (ako ga kupujemo od pravnog lica), čime se dokazuje vlasništvo nad automobilom.
 • EUR1 obrazac. To je dokument koji dokazuje da je automobil proizveden u EU.
 • Izvozna deklaracija (ako vozilo kupujemo od pravnog lica), uz pomoć koje može da se dobije povraćaj poreza, a izdaju je i overavaju na stranoj carini prilikom napuštanja EU.
 • COC dokument (Certificate of Conformity). To je dokument koji sadrži sve bitne tehničke karakteristike automobila i potvrđuje njegov standard. Dobija se na zahtev od predstavnika proizvođača.
 • Kada je u pitanju uvoz automobila iz Austrije, neophodno je od prodavca uzeti dve saobraćajne dozvole (dva žuta dugačka kartona koji se preklapaju) i tipenšajn koji istovremeno predstavlja tehnički i vlasnički list. Tipenšajn može da bude knjižica A5 formata (stariji), veliki papir koji se razmotava (noviji) ili jedan list A4 formata (najnoviji).

Porez na polovna vozila iz uvoza

Porez, tj. PDV iznosi 20%. Vrednost automobila se određuje na osnovu AMSS kataloga. Teoretski, trebalo bi da se prizna iznos sa računa, ali to u praksi nije tako ili je vrlo retko.

Carina na uvoz automobila iz Austrije

Važno je napomenuti da se u Srbiju uvoze automobili koji zadovoljavaju Euro3 i Euro4 standarde. To se odnosi na automobile koji su proizvedeni nakon 2000. godine i to je osnovni uslov da bi polovni automobil uopšte mogao biti uvežen.

Ako priložite dokaz da je automobil proizveden u EU (EUR1 obrazac ili overena izjava na fakturi prodavca), bićete u celosti oslobođeni carine. Dozvoljeno je da automobil ima maksimum 40% delova koji potiču iz zemalja izvan EU. Detaljnije o samom carinjenju možete pogledati na našoj stranici carinjenje vozila.


Za detaljnije informacije i podrobnija objašnjenja o dokumentima vezanim za uvoz automobila iz Austrije, stojimo Vam na raspolaganju 24/7. Kontaktirajte nas.

ADAS

ADAS – napredni sistemi za pomoć vozaču

Šta su ADAS bezbednosni sistemi?

Brz i neprekidan tehnološki napredak je poslednjih godina doveo do toga da savremeni automobili imaju kontrolne table kao spejs-šatl. One su opremljene brojnim elektronskim sistemima za pomoć vozaču, razvijenim da maksimalno povećaju bezbednost vozača i putnika. Ova elektronska pomagala označena su skraćenicom ADAS (Advanced driver-assistance systems), što u prevodu znači – napredni sistemi za pomoć vozaču.

Čemu služe ADAS sistemi?

ADAS sistemi u osnovi služe za poboljšanje bezbednosti u vožnji. Imaju za cilj smanjenje rizika od nezgoda u saobraćaju, kao i olakšavanje same vožnje automobila.

Istraživanjima i obradama statističkih podataka, utvrđeno je da je poboljšanjem bezbednosti putnika i osetljivih učesnika u saobraćaju (što zakonskim merama, što dobrovoljnim protokolima) od 1997. godine doprineto u spašavanju preko 78.000 života.

Bezbednosni cilj je takođe i poboljšanje prevencije i sigurnosti na putevima uz pomoć tehnoloških inovacija i automatizacije. Upravo uz njihovu pomoć je u poslednjih 10 godina prepolovljen broj saobraćajnih nezgoda u Evropi. 

Koji su to ADAS sistemi?

Poslednjih godina, pažnja onih koji razvijaju bezbednost vozila se proširila od pasivnih sistema bezbednosti (vazdušni jastuci, sigurnosni pojasevi, otpornost na udar itd) koji su već konsolidovani, do naprednih sistema aktivne bezbednosti, uglavnom dizajniranih za prevenciju i sprečavanje opasnih situacija i nezgoda.

To su različiti sistemi uređaja (senzori, kamere, radari, signalne lampice, zvučni signalizatori i slično) koji su instalirani na automobilima novije generacije. Mi ćemo, kao firma kojoj je stalo do Vaše bezbednosti u saobraćaju, u daljem tekstu nastojati da Vas detaljnije informišemo o ovim naprednim sistemima za pomoć vozaču. Evo glavnog prikaza glavnih ADAS sistema prisutnih na novim vozilima:

Automatsko parkiranje, olakšava vozaču parkiranje tako što mu signalizira bilo kakvu prepreku.

Adaptivni tempomat, osim što održava zadatu brzinu kao klasičan tempomat, on održava i konstantnu bezbednosnu udaljenost od drugog vozila, smanjujući brzinu kada vozilo ispred usporava ili povećavajući brzinu kada vozilo ispred odmiče.

Prepoznavanje saobraćajnih znakova, obaveštavanje vozača o ograničenju brzine kada kamera registruje znak. Ovo je naročito korisno kod puteva sa više traka ili kod velikih gužvi u saobraćaju, gde se dešavaju propusti pa vozač ne primeti znak.

Upozorenje na moguć prednji sudar, upozorava na vozilo ispred Vas ili na prepreke u smeru vožnje i aktivira automatsko kočenje u nuždi.

Sistem za detekciju pešaka, identičan je sistemu prednjeg sudara. Primenjuje automatsko kočenje u slučaju potrebe.

Upozorenje o napuštanju trake, Sprečava vozače da napuste svoju traku bez prethodne signalizacije o voljnoj radnji, dajući kontra-upravljanje i zvučni signal.

Kamere koje nam daju pregled iz ptičije perspektive, obično su postavljene sa donje strane spoljašnjih retrovizora i na ekranu daju vozaču korisne informacije o blizini ivičnjaka ili neke druge prepreke.

Inteligentni ABS, kada kompjuter može da prepozna vrstu podloge pri kočenju (sneg, pesak i slično) i u zavisnosti od nje podesi i rad ABS-a i time maksimalno skrati put zaustavljanja vozila.

Prepoznavanje putokaza, putem kamere može da prepoznati znakove zaustavljanja, skretanja, raskrsnice i dr. 

Inteligentni sistem upravljanja farovima, kompjuter na osnovu parametara kao što su osvetljenost puta, brzina kretanja, gustina saobraćaja itd, sam odlučuje kada će se koristiti kratka, a kada duga svetla. 

Noćni vid, koristi alate za prepoznavanje predmeta koji nisu osvetljeni i vidljivi i koji su izvan vidnog polja farova vozila. 

Upozorenje na vozila u mrtvom uglu, obaveštava vozača kada registruje vozilo u mrtvom uglu, a vozač počne da se prestrojava u njegovu traku. 

Sistem za detekciju umora vozača i upozorenje u slučajevima uspavljivanja tokom vožnje, kamera snima oči vozača i detektuje njihovu aktivnost, pokrete, učestalo treptanje i slično, i sistem na osnovu odstupanja od očekivanih podataka upozorava vozača. Ova obaveštenja obično idu rame uz rame sa upozorenjima o nevoljnom napuštanju trake, jer je to isto jedan od pokazatelja umora vozača.

Šta je kalibracija ADAS sistema i kada se ona radi?

Kalibracija ADAS sistema je periodična provera i podešavanje svih tih kamera, senzora, radara i ostalih uređaja koje ima Vaš automobil.

Obavezno treba da se radi nakon manjih ili večih udesa, nakon zamene vetrobranskog stakla, prilikom zamene amortizera, ako je kamera bila isključena i naravno, ukoliko se upali lampica koja označava neku grešku na kontrolnoj tabli.

Kalibracijom se sistem pomoći vozaču vraća u prvobitno stanje i kako bi svi delovi sistema ponovo bili u stanju da prikupljaju stopostotno precizne informacije o stanju puta, saobraćaju i objektima oko vozila. 

Dobro se informišite o ADAS sistemu vašeg automobila

Pre svega, jako je važno da dobro i pažljivo pročitate uputstvo za njegovo korišćenje. Tako ćete izbeći iznenađenje u slučaju da Vaš automobil nešto uradi (npr. zakoči), a da mu Vi pri tome niste zadali tu komandu. Osim toga, saznaćete koje sve mogućnosti i funkcije Vaš ADAS nudi i koje od njih možete čak i da podesite prema Vama i Vašim potrebama.

I za kraj, stavljamo akcenat na sledeće upozorenje: ADAS sistem je tu da Vam pomogne i olakša vožnju, ali ni slučajno se nemojte osloniti samo na automatiku! Pažnje u saobraćaju nikada nije previše.

Za sve informacije i Vaše eventualne nedoumice u vezi sa ovom temom, firma TAG Autotransport Vam stoji na raspolaganju u svakom momentu 24/7. Kontaktirajte nas. Tu smo za Vas i za Vašu bezbednost u saobraćaju.

vožnja u zimskim uslovima

Bezbedna vožnja u zimskim uslovima

Zima je godišnje doba koje vozačima znatno otežava upravljanje vozilom i zahteva daleko veću opreznost i koncentraciju u saobraćaju. Zamrzavanje bravica izazvano niskim temperaturama, klizav kolovoz ili smanjena vidljivost usled snežne mećave, samo su neke od mogućih situacija sa kojima možete da se susretnete.

Nudimo Vam nekoliko jednostavnih saveta za vožnju u zimskim uslovima, kako biste izbegli da Vaš automobil ostane parkiran ili u garaži do kasnog proleća.

Vaše vozilo mora spremno dočekati zimu

Ne bi bilo loše da uoči zimskog godišnjeg doba, obavite vanrednu proveru ispravnosti vozila kod Vašeg majstora. 

Imajte na umu da je zimi Vaš automobil, posebno u prvih nekoliko kilometara putovanja, manje efikasan jer su sistemi hladni i ne reaguju odmah pravilno na Vaše komande. 

Zimske gume sa dubokim šarama su sa razlogom obavezne i nepoštovanje ovih propisa podleže kaznama koje nisu ni malo zanemarljive. Sa niskim temperaturama, čak i na suvom putu, normalne gume se bore da se zagreju, odnosno da steknu elastičnost neophodnu za pravilno držanje puta i sigurno kočenje. Sa hladnim gumama bi trebalo oprezno predvideti iznenadno zaustavljanje vozila. Bilo bi dobro i povećati pritisak u gumama za 5-10 odsto.

Obavezno obezbedite lance za sneg. Uvežbajte njihovo postavljanje u suvim uslovima, kako ne biste morali da učite da ih postavljate usred mećave.

U danima smanjene vidljivosti usled magle, mraza, kiše ili snega farovi moraju biti čisti i ispravni. Maglenke takođe treba da su u besprekornom stanju, kako bi se osigurala Vaša maksimalna vidljivost na putu.

Sistemi za ventilaciju ili klimatizaciju u dobrom stanju garantuju odmrzavanje vetrobranskog stakla u vrlo kratkom vremenkom roku i pomažu da se izbegne moguće zamagljivanje prednjeg i zadnjeg stakla tokom putovanja. Proverite istrošenost i funkcionalnost četkica brisača, jer i prednji i zadnji brisači moraju uvek biti spremni i aktivni pri lošem vremenu. Proverite mlaznice i sipajte zimsku tečnost za pranje vetrobrana, koja se ne zamrzava i ne ledi staklo.

Provera antifriza i ulja je neophodna, a preporučljivo je u vozilu nositi i rezervne boce ovih važnih tečnosti.

Ukoliko nanesite vosak na karoseriju, zaštitićete je od uticaja soli i prljavštine na putu, kao i od nastanka korozije.

U bravice na vratima sipajte malo glicerina i time se osigurajte da se neće zalediti.

Ako i pored svih mera predostrožnosti i saveta za vožnju u zimskim uslovima, Vaš automobil “zataji”, izneveri Vas i ostavi na putu, ne očajavajte! Mi smo tu za Vas i stižemo Vam u pomoć.

Pripreme pre uključivanja u saobraćaj

Uvek na put krenite blagovremeno, bez žurbe i odmorni. Informišite se o vremenskim prilikama i prognozi.

Ukoliko je moguće, izbegavajte noćnu vožnju zimi.

Imajte uvek više od pola rezervoara goriva.

Očistite automobil od snega i leda, posebno stakla i svetla.

Naslon sedišta postavite uspravno i podesite udaljenost sedišta od komande tako da Vam bude što udobnije. Čim se auto ugreje, skinite glomaznu odeću kako Vas ne bi sputavala i kako biste mogli blagovremeno da reagujete tokom vožnje.

Odmrznite zadnje i odmaglite sva stakla.

Ukoliko ste zaglavnjeni u snegu, automobil isčupajte vožnjom napred-nazad. Kada napravite malo slobodnog prostora, krenite pažljivo iz drugog stepena prenosa.

Kako biste bili spremni na sve, pored obaveznog paketa prve pomoći, predlažemo da na put  uvek krećete sa napunjenim mobilnim telefonom. Ponesite ćebe i toplu odeću, kao i set alata i baterijsku lampu. Dobro bi bilo pored strugaljke za led, u kolima imati malu lopatu, sajlu za vuču i kablove za startovanje vozila.

Ponesite za svaki slučaj i nešto hrane i vode.

Saveti za samu vožnju u zimskim uslovima

Prilagodite brzinu vožnje uslovima, krećite blago, i držite dva do tri puta veće rastojanje od drugih vozila nego obično. 

Nije loše jedan prozor stalno držati odškrinut. Temperiranje vazduha pomaže da se stakla ne magle, a istovremeno pomaže vozaču da ga ne uspava konstantna temperatura grejanja u automobilu.

Kočnicu pritiskajte blago i kočite ranije nego obično, jer se na ledu I snegu produžuje zaustavni put. 

Posebno budite na oprezu prilikom prelaska mostova.

Nastojte da po snegu ne stajete na uzbrdici.

Ako upadnete u sneg, ne pritiskajte jako papučicu za gas, jer ćete samo upasti još dublje u sneg.

Ako usled poledice izgubite kontrolu nad vozilom, budite veoma oprezni sa kočenjem! Najbolje je da ne dirate kočnicu već da pritisnete kvačilo, kočite motorom i lagano okrenite volan u smeru u kom želite da idete.

Treba uvek voziti u višem stepenu prenosa.

Iskusan vozač je u stanju da predvidi moguće probleme i da blagovremeno i smireno odreaguje i izbegne nevolju.

S obzirom na povećane psihičke napore pri vožnji u zimskim uslovima, predlažemo Vam da pravite češće pauze na putu.Jako je važno da upravljate vozilom bez stresa. Budite opušteni i bezbrižni, jer ukoliko Vam se ipak desi da ostanete na putu, rešenje postoji.

Bez obzira na to gde se nalazite, u Srbiji ili inostranstvu, dolazimo po Vas, Vaše saputnike i Vaše vozilo! Firma TAG Autotransport Vam stoji na raspolaganju u svakom momentu 24/7. Kontaktirajte nas. Tu smo za Vas i za Vašu bezbednost u saobraćaju.

vrste karoserija

Vrste karoserija i kako odabrati automobil u skladu sa našim potrebama

Izraz “karoserija” odnosi se na spoljnu oblogu bilo kog motornog vozila. Ona je najjednostavniji i istovremeno, najskuplji element. Tip karoserije u velikoj meri određuje cenu automobila, njegovu ukupnu veličinu, procenjeno tržište prodaje i druge potrošačke kvalitete. Kod modernih modela proizvođači automobila mešaju stilove i ukidaju konvencije koje definišu izgled karoserije, tako da se jasne granice između tipova postepeno brišu. Kao rezultat toga, potrošačima se predstavljaju sve udobnija vozila. U nastavku teksta ćemo razmotriti vrste karoserija, kako biste imali bolji uvid u to koji tip najviše odgovara Vašim potrebama.

Ukoliko se tek spremate da kupite polovni automobil određene vrste karoserije, ne prepuštajte ništa slučaju i obavezno se konsultujte sa stručnjacima.  

Klasifikacija karoserija prema njihovim karakteristikama

Trenutno postoji opšteprihvaćena klasifikacija karoserija svih automobila prema njihovim karakteristikama, kao što su namena, dizajn, raspored i stepen opterećenja.

Automobili po pravilu imaju putničke i teretnoputničke karoserije (namena) sa poluokvirnim i bezramnim dizajnom. 

Vrste karoserija u odnosu na raspored su:

 • pojedinačna zapremina – teret, putnici i motor su u istoj zapremini;
 • hatckback – motor se nalazi u motornom prostoru, putnici sa teretom smešteni su u kabinu;
 • motor se nalazi u motornom prostoru, teret u prtljažniku i putnici u kabini.

Prema stepenu opterećenja, automobili se dele na automobile sa nosivim telom, polunosivim telom i sa okvirnom konstrukcijom.

Prema konstruktivnim karakteristikama krova, vrste karoserija se dele na zatvorene, otvorene i kombinovane karoserije.

Popularne i najčešće vrste karoserija automobila

Sedan 

Uprkos činjenici da nisu najfunkcionalniji, ipak su najpopularniji među kupcima. Ovakvi automobili imaju četvoro vrata, tvrd krov i dva reda sedišta. Od kompaktnih vozila se razlikuju po tome što su mnogo prostraniji i imaju veću nosivost. Odlikuju se prisustvom izduženog poklopca motora i prtljažnika i centralnim prostorom za putnike.

Coupe

Ima dvoje vrata, čije su dimenzije povećane i tome doprinosi udobnosti vozača i suvozača. Postoji verzija sa dva sedišta u drugom redu, ali zbog skučenog prostora nije preporučljivo njihovo korišćenje za duga putovanja.  Automobili ovog tipa obično imaju snažne motore, brzi su, niski i karakteriše ih visok prosečni trošak, a karoserija im je kruta.

Hatchback

Danas je ova vrsta automobila sve popularnija. Ovaj tip karoserije kombinuje veliku zapreminu prtljažnika karavana sa atraktivnim izgledom. Ima troje ili petoro vrata i gepek mu je smešten unutar kabine iza stražnjih sedišta.

Manji je od karavana, što vozaću omogućava lakše upravljanje i parkiranje. Zadnja vrata imaju blagi nagib. Dobra je opcija za svakodnevni automobil, jer je prilično funkcionalan – može nositi robu i istovremeno izgledati privlačno.

Liftback

To je vozilo sa kosim zadnjim krajem između 45 do 50 stepeni sa jednim vratima koja se podižu da se otvore, zajedno sa zadnjim staklom. Ima ogroman otvor za utovar prtljaga kao hatchbach, a prtljažnik veličine kao kod sedana.

Karavan

Ovo je najprodavaniji tip automobila u Evropi. Ima petoro vrata i veliki prtljažnik. Preklapanjem zadnjih sedišta, još više se povećava prostor za teret. Dužina im je često ista kao kod limuzina, samo što karavan ima produženi krov kabine i vertikalna vrata na prtljažniku. 

Crossover

To je vrsta terenskog vozila, koje je zbog veoma niskog trapa predviđeno samo za vožnju po asfaltu i nije pogodan za kretanje po neravnim terenima. Izgrađen je na platformi automobila kombinujući karakteristike terenskog vozila sa karakteristikama putnićkog vozila – na prelazu je između terenca i klasičnog automobila, a koristi samonoseću karoseriju umesto šasije.

Džip  (SUV)

Džipovi ili sportska terenska vozila, kombinuju elemente drumskih putničkih automobila sa karakteristikama terenskih vozila. Postoje varijante sa troje i petoro vrata. Odlikuje se velikim dimenzijama i povećanim klirensom, što mu omogućava da se kreće i van puta. Često ima okvir, a pogon na sva četiri točka ga čini snažnim i moćnim.

Minivan

Minivan je zamišljen kao vozilo sa zatvorenom putničkom karoserijom od  jednog prostora, sa tri ili četiri reda sedišta, sposoban da prevozi šest ili više putnika. Dizajniran je na osnovu kombija i ima veću visinu krova. Putnici ulaze kroz klizna vrata na jednoj strani vozila.

Pickup

Ako Vam je potrebno vozilo u kome ćete moći da prevozite materijal ili teret, Pickup je pravi izbor. Postoji u varijanti sa dva reda sedišta i manjim tovarnim prostorom ili u varijanti sa jednim redom sedišta i većim tovarnim prostorom. Mesto za teret je odvojeno pregradom.

Kabriolet

Ovo je otvoreni putnički automobil koji je popularan u vrućim klimatskim uslovima. Opremljen je mekanim (tkanina) ili krutim preklopnim krovom, koji omogućava vožnju u otvorenom ili zatvorenom režimu. Može da ima jedan ili dva reda sedišta, ali drugi je uglavnom uži.

Limuzina

Često vrši dekorativnu ili reprezentativnu misiju. Ovo je dugačak automobil koji je nezgodan u malim gradskim ulicama i kod kog je karakteristično da ima staklenu pregradu koja odvaja vozačku zonu od ostatka kabine.

Kombi

Kombi je vrsta putničkog i teretnog vozila. Ima pregradni zid koji odvaja putnički prostor od teretnog. Nema zadnja i bočna stakla i ima povećanu visinu karoserije.

Ukoliko ste na osnovu vrste karoserije odlučili kakvo vozilo Vam je potrebno, detaljne informacije o njima, načinu njihove nabavke i transporta, možete saznati od nas.Firma TAG Autotransport brzo, efikasno i profesionalno vrši uvoz polovnih automobila iz Evropske unije i Švajcarske.

Za sve konsultacije vezane za kupovinu polovnih automobila određene vrste karoserija, možete da nas pozovete u bilo koje doba, jer Vam stojimo na raspolaganju u svakom momentu 24/7. Kontaktirajte nas.

uvoz polovnog automobila

Uvoz polovnog automobila iz Nemačke i povraćaj poreza

Teško da je baš isplativo uvoziti polovni automobil iz Nemačke u sopstvenoj režiji. To je eventualno izvodljivo uz jako dobru organizovanost i veliko angažovanje rodbine ili prijatelja od poverenja koji su tamo i koji će umesto Vas blagovremeno uraditi veći deo posla oko provere dokumentacije, pregleda automobila, pregovaranja oko cene i slično. Tako ćete smanjiti svoje troškove višednevnog boravka u inostranstvu, a Vaše će biti samo da krenete put Nemačke da preuzmete vozilo. 

Na šta obratiti pažnju kod uvoza polovnog automobila iz Nemačke?

Glavno pitanje je da li planirate kupovinu polovnog automobila od fizičkog ili od pravnog lica.

Kod kupovine od fizičkog lica sklapa se kupoprodajni ugovor koji se overava kod notara. Ovde svakako imate veće šanse oko cenkanja i pregovaranja oko cene automobila, ali uzmite u obzir činjenicu da kupovinom polovnjaka od fizičkog lica ne možete ostvariti pravo na povraćaj poreza.

Kod kupovine od pravnog lica (autoplac, lizing kuća i slično), dobijate fakturu za koju ne treba overa kod notara. Ali, obratite pažnju! Ne daje ni svako pravno lice garanciju na povraćaj poreza za svako vozilo koje prodaje. Na fakturi mora biti jasno iskazana visina poreza u odvojenoj stavci u odnosu na cenu vozila.

Zatim, naša je preporuka da pre odlaska u inostranstvo i kupovine polovnog automobila svakako kontaktirate špeditera. On će Vam pomoći oko procene troškova (carine, poreza i ostalih troškova), a svakako morate i da ga angažujete oko završavanja carinske procedure na granici.

Kod uvoza polovnih automobila iz inostranstva treba uzeti u obzir činjenicu da kupovina na veliko znatno smanjuje cenu robe u odnosu na pojedinačnu kupovinu.

Osnovni uslov da bi auto mogao da se uveze u Srbiju jeste da ispunjava Euro 3 standard (uskoro već Euro 4), pri čemu mora da bude proizveden (nikako prepravljen!) u skladu sa tim standardom.

Kada još uzmete u obzir rizike od kupovine vezane za carinu, dokumentaciju, ispravnost vozila i sl, možda ćete se zapitati da li Vam se isplati da sve te komplikacije rešavate u svojoj režiji ili Vam je ipak lakše (a neretko i jeftinije) da uvoz automobila iz Nemačke poverite profesionalcima, odnosno nekome ko ima iskustva i ko je već uvezao veliki broj vozila.

Dokumenta potrebna za uvoz polovnih automobila iz Nemačke

Za uvoz polovnog automobila u Srbiju, potrebna je sledeća dokumentacija:

 • Kupoprodajni ugovor (ako auto kupujemo od fizičkog lica) ili faktura (ako ga kupujemo od pravnog lica), čime dokazujemo vlasništvo nad automobilom. I jedno i drugo moraju biti overeni od strane nekog od nadležnih organa (sud, notar i slično).
 • Originalna saobraćajna dozvola ili overena kopija.
 • EUR1 obrazac – dokument koji dokazuje da je automobil proizveden u EU.
 • Eksportni dokument, odnosno izvozna deklaracija koju overava carina EU, odnosno država iz koje se vozilo izvozi.
 • COC dokument (Certificate of Conformity) – dokument koji sadrži sve bitne tehničke karakteristike automobila i potvrđuje njegov standard, a dobijamo ga na zahtev od predstavnika proizvođača.

Dobro bi bilo da pre dolaska na granicu napravite sve kopije dokumenata.

Carina na polovna vozila iz Nemačke

Da biste bili oslobođeni carine na uvoz automobila iz Nemačke, potrebno je priložiti dokaz da je automobil proizveden u EU (EUR1 obrazac ili overena izjava na fakturi prodavca). Pri tome je jako važno znati da je dozvoljeno da automobil ima maksimum 40% delova koji potiču iz zemalja van EU (Japan, Kina, itd). Detaljnije o samom carinjenju možete pogledati na našoj stranici carinjenje vozila.

„Probne“ tablice (ZOLL), kao i potvrda o obavljenom tehničkom pregledu (TUV) su potrebni samo u slučaju ako Vi dovozite auto iz Nemačke. Ukoliko ga dovozite na prikolici ili kamionu, oni Vam nisu potrebni.

Na graničnom prelazu na izlasku iz EU prvo Vam carinik overava izvoznu deklaraciju. Bez tog overenog dokaza da je vozilo napustilo EU ne možete ostvariti povraćaj poreza ako na njega imate pravo. Posle toga se špediteru predaje sva dokumentacija, kao i trenutno stanje kilometraže automobila. S obzirom na to da se tolerišu samo manja oštećenja (ulubljenost lima ili napuknuće plastike), njih je obavezno prijaviti špediteru, kako bi ih slikao i slike priložio dokumentaciji.

Kada imamo pravo na povrat poreza od kupovine polovnjaka iz Nemačke?

Porez na automobile u Nemačkoj iznosi 16%. Nemačka je još pre nekoliko godina dozvolila ovlašćenim prodavcima polovnjaka da izvrše povraćaj PDV-a kupcima izvan granica EU.

Da biste bili sigurni da automobil koji kupujete sadrži PDV koji će Vam biti vraćen, morate dobro proveriti da li je u oglasu navedeno inkl. 16% MwSt, što znači da je uključen porez u tom procentu. Takođe, na fakturi porez mora biti jasno iskazan u posebnoj stavci.

U mestu kupovine se dobijaju izvozni papiri sa MRN (Movement Reference Number), koji obezbeđuju informacije o kretanju kupljenog automobila i o njegovom prelasku granice EU.

Porez se ne odbija odmah od cene prilikom kupovine automobila, već se plaća pun iznos sa porezom. Povraćaj novca ne treba tražiti od carine, već od trgovca koji je prodao vozilo. Sa njim se prethodno dogovara i o načinu povraćaja PDV-a (uplata na bankovni račun ili neki drugi način).

Često prodavci povraćaj poreza uslovljavaju dokazivanjem registracije vozila u Srbiji, kako bi se izbegle zloupotrebe.Za detaljnije informacije i podrobnija objašnjenja o dokumentima vezanim za uvoz automobila iz Nemačke, stojimo Vam na raspolaganju 24/7. Kontaktirajte nas.

troškovi kupovine

Troškovi koji vas čekaju prilikom kupovine polovnog automobila

Prilikom kupovine polovnog automobila treba voditi računa o nizu značajnih finansijskih faktora koji mogu biti odlučujući u donošenju konačne odluke. Treba imati na umu da se troškovi kupovine polovnjaka ni slučajno ne svode samo na njegovu cenu koju plaćamo prilikom pregovaranja sa prodavcem. Mogućnost pronalaženja prave ravnoteže između raspoloživog budžeta i karakteristika vozila često je složena operacija, ali i znanje kako pravilno pregovarati sa prodavcem Vam može doneti korist u dogovoru o kupovini polovnog automobila.

Šta se više isplati – kupiti polovni automobil od fizičkog lica  ili na autoplacu?

Kupovina polovnog automobila od fizičkog lica pruža veće mogućnosti za cenjkanje i obaranje cene vozila. Ali morate i da overite kupoprodajni ugovor kod notara, platite porez na prenos, izvadite novu saobraćajnu dozvolu u policiji, uzmete nove tablice i obavite registraciju.

S druge strane, kupovina polovnjaka na autoplacevima prepunim raznovrsnim izborom brojnih automobila je delimično sigurnija jer obično dobijate i neki garantni rok za ispravnost Vašeg novokupljenog četvorotočkaša.

Ovde su takođe veće šanse da se u konačnu cenu uvrsti nova dodatna oprema kao što su gume, kako bi kupac imao komplet guma koje su još uvek netaknute i amortizovao troškove zamene tokom vremena. A plus je to što na mnogim autoplacevima možete da obavite kompletan tehnički pregled i registraciju.

Koji su to troškovi polovnih automobila odmah prilikom njihove kupovine?

Pošto ste već obavili sva potrebna istraživanja unapred, već znate šta Vam novi automobil može ponuditi. Pre kupovine automobila od prodavca, obavezno obavite probnu vožnju. To će Vam omogućiti da na putu proverite karakteristike željenog modela i uverite se da ste napravili pravi izbor. Uvek imajte na umu da je probna vožnja samo test i neće Vas obavezati na kupovinu automobila. 

Ako ste ipak rešili da kupite ovo polovno vozilo, najgore što sebi i vozilu možete uraditi je da celokupan svoj budžet date za njegovu cenu. Treba unapred da ukalkulišete ostale troškove kupovine polovnjaka. To su, pre svega, troškovi osiguranja, troškovi registracije i troškovi promene vlasništva vozila. Tek kada se podmire ti osnovni troškovi kupovine polovnog automobila, tek tada ga možete i nazvati svojim.

Koji su to troškovi polovnih automobila u prvih godinu dana?

Pored provere stanja karoserije i unutrašnjosti, koji ne smeju pokazivati nedostatke, prilikom kupovine polovnog automobila takođe je neophodno proveriti pravilno funkcionisanje mehanike. Međutim, ako niste stručnjak za tu temu, savetujemo Vas da Vas prati mehaničar koji može da proveri stanje automobila i da izvrši ispitivanje na putu kako bi utvrdio bilo kakve kvarove koji bi mogli uticati na konačnu cenu. 

Detaljna provera je od suštinske važnosti kada se pripremate za kupovinu polovnih automobila. Raspitajte se kod stručnjaka koji se razumeju u materiju. Zapravo, pažljivom analizom može se izbeći pogrešna kupovina, koja u budućnosti može dovesti do neočekivanih i teških troškova.

Očigledno je da je ono što odmah pada u oči stanje karoserije i zbog toga će biti potrebno proveriti da li ima ogrebotina ili udubljenja koje bi mogle uticati na konačnu nabavnu cenu, kao i na kontrolu stanja unutrašnjosti i rad različitih dodataka.

Što se tiče mehaničkog dela, međutim, uvek je preporučljivo izvršiti ispitivanje na putu. Tako se proverava da li motor stvara probleme pri različitim obrtajima, da li su kočnice ispravne, da li automobil gubi tečnost, da li je pravilan rad zupčanika i da li je volan čvrst ili vibrira. Naravno, uvek treba proveriti u kakvom su stanju gume i kolika je njihova istrošenost. 

Mali servis obavezno treba uraditi nakon kupovine polovnog automobila. On podrazumeva zamenu motornog ulja, filtera vazduha i filtera klime. Cena malog servisa zavisi od cene delova, kao i od cene majstora koji ga vrši.

Veliki servis je više nego preporučljiv. Nije jeftin, cena mu se kreće od 250 do 350 evra, ali ste bar sigurni da ste sledećih 80.000 km mirni i da neće doći do nenadanih havarija na motoru izazvanih pucanjem nekog remena.

Gume pretpostavljamo da ste pregledali prilikom kupovine Vašeg polovnog auta. Ukoliko ste ga kupili sa lošim gumama u viđenom stanju, jasno je da ste ukalkulisali kupovinu novih. Ukoliko su na oko u dobrom stanju, ne bi bilo loše da proverite godinu njihove proizvodnje, jer neće biti istog kvaliteta ako su novije ili ako su, kojim slučajem, nekoliko godina stajale u nekom magacinu ili garaži. Cene guma koje odgovaraju Vašem automobilu možete proveriti na internetu.

Zamena filtera goriva je nešto skuplja kod dizelaša nego kod benzinaca. Neki benzinci ga čak ni nemaju. Cena je oko par hiljada dinara.

Limarija koja korodira ne mora da Vas odbije od kupovine polovnog vozila. To je rešiva stvar. I ne mora da se reši sva odjednom. Sa prilivom novca, možete da rešavate deo po deo. Cenu poslova procenjuje limar i sa njim se dogovarate o dinamici radova.

Životni vek automobilskog akumulatora je raznolik. Tražite od prodavca potvrdu o njegovoj starosti. Njegovo trenutno stanje se dijagnostifikuje u nekom servisu. Cena novog akumulatora je od 6.000 dinara, pa naviše.

Svećice treba proveriti odmah nakon kupovine polovnog automobila. Ne bi bilo loše odmah ih zameniti novim. Cena im je od 500 do 1.500 dinara po komadu. 

Kao što se vidi iz gore navedenog teksta, troškovi kupovine polovnih automobila se svode na niz raznih faktora. Od starta treba voditi računa o tome. Firma TAG Autotransport brzo, efikasno i profesionalno vrši uvoz polovnih automobila iz Evropske unije i Švajcarske. Za sve konsultacije vezane za troškove kupovine polovnih automobila, možete da nas pozovete u bilo koje doba, jer Vam stojimo na raspolaganju u svakom momentu 24/7. Kontaktirajte nas. Tu smo za Vas i za Vašu uspešnu kupovinu polovnog četvorotočkaša.

tehnički pregled

Za polovnjake uvezene nakon 2014. “teži” tehnički pregled

Više od polovine ukupnog broja vlasnika automobila u Srbiji se nalazi pred ozbiljnim problemom: da li će od jula 2021. godine njihovi četvorotočkaši moći da prođu tehnički pregled  ili ne? Tačnije, reč je o automobilima koji su prvi put registrovani u Srbiji nakon 1. marta 2014. godine, bez obzira na njihovu prvu registraciju u inostranstvu. Kola koja su registrovana kod nas posle ovog datuma, moraju ispunjavati strožije ekološke standarde, kako bi im bilo omogućeno da prođu tehnički pregled. 

Kakvi uvezeni polovni automobili mogu da se kupe kod nas i kako odabrati automobil koji će bez problema prolaziti tehnički pregeled?

Novim merama će biti zabranjen uvoz automobila koji ne ispunjavaju “evro 3” i “evro 4” standarde. Zato bi ovim problemom trebalo da se pozabavimo na samom njegovom izvoru. Na autoplacevima se najviše prodaju automobili nižih i srednjih klasa, ali su to uglavnom stariji modeli sa starijim motorima. Ukažite nam svoje poverenje, konsultujte se sa nama, a mi ćemo nastojati da izađemo u susret Vašim potrebama.

Novi Pravilnik o tehničkim pregledima vozila je stupio na snagu 2018. godine i od 2021. godine ni jedno vozilo koje ima emisiju štetnih gasova veću od predviđene neće moći da bude registrovano.

Šta se podrazumeva pod ekološkim standardima?

Reč je, pre svega, o emisiji izduvnih gasova. Polovni automobili koji su ušli u Srbiju mogu biti problematični po tom pitanju. 

Ukoliko se tek spremate da kupite polovni automobil, budite na oprezu, ne prepuštajte ništa slučaju i obavezno se konsultujte sa stručnjacima.  

Kod dizelaša je provera izduvnih gasova, u stvari, merenje njegove „dimnosti“. Granica na ovom ispitivanju je 1,5 m-1. Ona ne sme biti veća od onoga što je propisao proizvođač. Ako tehnički pregled nema načina da dođe do tih podataka, primenjuju se ograničenja u zavisnosti od snage motora:

1) vozila snage do 73,5 kW (100 KS), vrednost apsorpcije svetlosti ne sme biti veća od 3,22 m-1

2) vozila snage preko 73,5 kW (100 KS), vrednost apsorpcije svetlosti ne sme biti veća od 2,44 m-1

Ova provera se na tehničkom pregledu vrši tako što se motor automobila dovodi do najvišeg dozvoljenog broja obrtaja i uzima se prosek najmanje tri merenja.

Kod benzinaca se meri procenat ugljen-monoksida u leru. Ako su automobili sa karburatorom, moraju da imaju manje od 3,5% ugljen-monoksida u leru. Ako su automobili bez karburatora, moraju zadovoljavati vrednosti koje je propisao proizvođač. Ukoliko nam te fabričke vrednosti nisu poznate, onda sadržaj ugljen-monoksida u leru mora biti manji od 0,3%, a pri 2.000 obrtaja sadržaj ugljen-monoksida mora biti manji od 0,2%. Koeficijent viška vazduha (λ) mora da bude u opsegu 0,97 do 1,03.

Napominjemo da sve gore navedene vrednosti važe za vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji posle marta 2014. godine. 

Kako da proverite šanse Vašeg automobila da prođe tehnički pregled? 

Tehnički pregled je već pooštren od jula 2018. godine, a kad u julu 2021. godine stupe na snagu novi propisi vezani za emisiju štetnih gasova, ogroman broj automobila u Srbiji neće uopšte moći biti registrovan. Tačnije, moći će samo ukoliko budu rešeni problemi sa njihovim izduvnim gasovima. 

Ukoliko žele da im automobil 2021. godine prođe tehnički pregled, vlasnici polovnih vozila bi trebalo da provere da li imaju katalizatore ili DPF i da li su oni u ispravnom stanju. Nabavka i montaža katalizatora ili DPF-a je veoma skup zahvat, čak od 500 do 2.500 evra. Zato, ako tek kupujete polovni automobil, obratite posebnu pažnju na to da li na automobilu postoji katalizator ili DPF i da li je taj uređaj ispravan ili ne. 

Katalizator se obično nalazi na izduvnoj grani motora ili ispred prednjeg lonca, na sredini auta.

Lupanjem u njega metalnim predmetom, možemo da utvrdimo njegovu ispravnost. Ukoliko je zvuk pri udaru prazan, tj. šupalj, to je znak da katalizator ne valja, a ako je taj zvuk tup, to je pokazatelj unutrašnjeg sadržaja katalizatora, odnosno njegove ispravnosti. Što se tiče cene, nov, originalan katalizator sa montažom je oko 500 evra. Finansijski mnogo „bezbolnija“ je mogućnost ugradnje univerzalnog katalizatora, koji traje kraće (od 50.000 do 100.000 kilometara), ali i košta znatno manje (od 10.000 do 15.000 dinara), te se mnogi odučuju za njih upravo iz tog razloga.

DPF je filter koji sagoreva čestice čađi i imaju ga dizel automobili pored katalizatora. Obavezno se ugrađuju još od 2012. godine, a  nalazi se u izduvnoj grani ispod menjača ili kod turbine. Ukoliko DPF ne postoji ili nije u ispravnom stanju, auspuh je jako čađav. Novi DPF košta do 2.500 evra, a čišćenje postojećeg se kreće od 15.000 dinara pa naviše.

Firma TAG Autotransport brzo, efikasno i profesionalno vrši uvoz polovnih automobila iz Evropske unije i Švajcarske. Za sve konsultacije vezane za kupovinu polovnih automobila, možete da nas pozovete u bilo koje doba, jer Vam stojimo na raspolaganju u svakom momentu 24/7. Kontaktirajte nas. Tu smo za Vas i za Vašu bezbednost u saobraćaju.

uvoz automobila iz slovenije

Uvoz automobila iz Slovenije

Budući da je kod nas u Srbiji uvreženo mišljenje da mi sve možemo sami i da ćemo tako proći jeftinije, naravno da se takvo mišljenje odnosi i na kupovinu polovnih automobila u inostranstvu. A da li je to baš tako i da li je toliko isplativo biti  „sam svoj majstor“ i na ovom polju, razmotrićemo zajedno u narednom tekstu.

Kod uvoza polovnih automobila iz inostranstva treba uzeti u obzir činjenicu da kupovina na veliko znatno smanjuje cenu robe u odnosu na pojedinačnu kupovinu.

Zatim, naša je preporuka da pre odlaska u inostranstvo i kupovine polovnog automobila svakako kontaktirate špeditera. On će Vam pomoći oko procene troškova (carine, poreza i ostalih troškova), a svakako morate i da ga angažujete oko završavanja carinske procedure na granici.

Svakako da na samom početku treba da znate razliku između kupovine polovnog automobila od fizičkog lica i kupovine od pravnog lica. Kod kupovine od fizičkog lica sklapa se kupoprodajni ugovor koji se overava kod notara. Kod kupovine od pravnog lica (autoplac, lizing kuća i sl.) dobijate fakturu za koju ne treba overa kod notara.

Savetujemo da se putem interneta dobro informišete i da odmah rezervišete više automobila na (po mogućstvu) što blizim destinacijama. Tako smanjujete faktore razočarenja prilikom direktnog susreta sa automobilom na dnevnom svetlu. Vrlo je verovatno da stvarno stanje automobila nije adekvatno fotografijama koje su Vas privukle kao kupca.

Morate uzeti u obzir Vaše putne troškove u inostranstvo, troškove boravka i hrane za par dana dok se ne reši papirologija oko kupovine auta, kao i troškove iznajmljivanja automobila, kako biste sebi olakšali i ubrzali jurnjavu oko sređivanja dokumentacije (taksi je preskup).

Vrlo često se naš izbor za kupovinu polovnog automobila iz inostranstva svodi na Sloveniju.

Uvoz automobila iz Slovenije je manje skup nego npr. iz  Nemačke ili Švajcarske, a i kod nas oduvek vlada mišljenje da su Slovenci organizovani i pedantni i da dobro održavaju i redovno servisiraju svoje automobile. Veoma je važna i činjenica da su naši jezici srodni i slični i da se sa njima ipak mnogo lakše sporazumevamo, nego sa npr. Mađarima ili Rumunima. Tako nam je olakšano i eventualno cenkanje oko cene. Cene automobila u Sloveniji su za oko pedeset procenata manje nego na autoplacevima u Srbiji, a na sajtovima se možete informisati o ponudama, cenama i modelima koji Vas zanimaju. Većina automobila je u dobrom stanju. Slovenija je zemlja koja nam je vrlo blizu, pa time znatno smanjujemo troškove našeg putovanja tamo, kao i troškove transporta kupljenog automobila.

Kada još uzmete u obzir rizike od kupovine, vezane za carinu, dokumentaciju, ispravnost vozila i slično, možda ćete se zapitati da li Vam se isplati da sve te komplikacije rešavate u svojoj režiji ili Vam je ipak lakše (a neretko i jeftinije) da uvoz automobila iz Slovenije poverite profesionalcima, tj.nekome ko ima iskustva i ko je već uvezao veliki broj vozila.

Dokumenta potrebna za uvoz polovnih automobila iz Slovenije

Dokumentacija koja je potrebna prilikom uvoza automobila iz Slovenije je manje-više identična onoj kada se auto kupuje i nekoj drugoj zemlji:

 • Kupoprodajni račun (ako auto kupujemo od fizičkog lica) ili fakturu (ako ga kupujemo od pravnog lica), čime dokazujemo vlasništvo nad automobilom.
 • Izvozna deklaracija (ako vozilo kupujemo od pravnog lica). Uz pomoć nje možemo da dobijemo povraćaj poreza. Izdaju nam je i overavaju na stranoj carini prilikom napuštanja EU.
 • EUR1 obrazac. To je dokument koji dokazuje da je automobil proizveden u EU.
 • COC dokument (Certificate of Conformity). To je dokument koji sadrži sve bitne tehničke karakteristike automobila i potvrđuje njegov standard. Dobijamo ga na zahtev od predstavnika proizvođača.
 • Zelena karta. Dobija se prilikom odjave tablica. Privremene tablice sa osiguranjem koštaju oko 200 evra (ukoliko se automobil ne prevozi prikolicom).

Carina na polovna vozila iz Slovenije

Osnovni uslov da bi auto mogao da se uveze u Srbiju jeste da ispunjava Euro 3 standard (uskoro već Euro 4), pri čemu mora da bude proizveden (nikako prepravljen!) u skladu sa tim standardom.

Da biste bili oslobođeni carine na uvoz automobila iz Slovenije, potrebno priložiti dokaz da je automobil proizveden u EU (EUR1 obrazac ili overena izjava na fakturi prodavca). Pri tome je jako važno da je dozvoljeno da automobil ima maksimum 40% delova koji potiču iz zemalja van EU (Japan, Kina…). Detaljnije o samom carinjenju možete pogledati na našoj stranici carinjenje vozila.

U zavisnosti od osnovnih karakteristika vozila visina carinske stope će iznositi od 0% do 2,5%, dok će PDV biti 20%.

Za detaljnije informacije i podrobnija objašnjenja o dokumentima vezanim za uvoz automobila iz Slovenije, stojimo Vam na raspolaganju 24/7. Kontaktirajte nas.

kupovina bezbednog automobila

Kupovina bezbednog automobila

Sve do početka ovog veka, izbor najbezbednijeg automobila je bio prilično jednostavan. Volvo je pravio najsigurnije automobile na svetu. Bio je potpuno posvećen sigurnosti i redovno je testirao izdržljivost svojih vozila simuliranim sudarima, što je potvrđivao fotografijama. U to vreme nisu sve marke bile spremne na to.

I danas kada pomislite na „najsigurniji automobil“, brzo pomislite na Volvo. Švedska marka automobila godinama je bila lider u sigurnosti i pouzdanosti i po tome bila poznata. Ali automobil koji je bezbednosni organ Euro NCAP (organizacija koja testira bezbednost vozila ) testirao kao najsigurniji, nije Volvo. 

Euro NCAP je institucija koja posluje već više od dvadeset godina i ona je autoritet na polju ispitivanja automobila. Kada je u pitanju kupovina bezbednog automobila, svakako su nam relevantni rezultati koje dobijamo od nje.

Od uvođenja Euro NCAP-a, automobili su postali znatno sigurniji. Danas ocena od pet zvezdica, srećom, više nije toliko retka. Mnogi automobili dobijaju ovaj rezultat, a ako ne, automobili dobijaju četiri čvrste zvezde.

Euro NCAP je prošle jeseni ponovo izvršio tačne testove i podaci i slike ne lažu. Ova organizacija testove shvata vrlo ozbiljno i uzima u obzir svaku potencijalno opasnu situaciju.

Mazdu CKS-30 su prema rezultatima proglasili najbezbednijim automobilom: rezultat sigurnosti od 99% za putnike na prednjim sedištima, 86% sigurnosti za decu na zadnjem sedištu, a zaštita pešaka dostiže 80%. Nikada ranije nije zabeležen tako visok rezultat.

Ako posmatramo sigurnost automobila u odnosu na vreme intervencije, razlikujemo aktivnu i pasivnu sigurnost.

Aktivna sigurnost računa sa predviđenim situacijama i njegova svrha je da radi na prevenciji, tj. da spreči sve potencijalno opasne situacije koje mogu dovesti do nesreće. To je, npr. ugradnja ABS-a, koji u slučaju naglog kočenja sprečava blokiranje točkova, zatim vrste guma, kao i optički sistemi za bolju vidljivost vozačima itd.

Pasivna sigurnost interveniše kada se nesreća već desi i ima za cilj maksimalno smanjivanje njenih negativnih posledica po putnike. To su, pre svega, sigurnosni pojasevi, vazdušni jastuci, dečija sedišta, itd.

Testovi Euro NCAP-a procenjuju bezbednost putnika u automobilu, kao i dece svih uzrasta uz pomoć lutaka koje „sede“ u vozilu koje se „pošalje u sudar“. Takođe, ispituju se i posledice spoljnog udara na pešaka, zatim frontalnih, bočnih i zadnjih udaraca i sl. Rezultat ovih testova procenjuje se zvezdicama Euro NCAP-a i on nam je vrlo važan kada je u pitanju naša kupovina bezbednog automobila.

Što se tiče 2020. godine, dve sesije ispitivanja sudara koje je organizovao Euro NCAP, izdvojile su kao najbezbednije automobile: Hondu CR-V, Mercedes G-klase i Seat Tarraco.

Na šta treba obratiti pažnju kod bezbednosti vozila?

Pogrešno je uverenje da su starija vozila čvršće i bezbednije konstrukcije. Treba biti svestan da je svaka nova generacija automobila bezbednija od prethodne.

Kod kupovine novijih polovnih automobila imamo i veću garanciju njihove bezbednosti .

Sada se prave deformacione zone na automobilu. To su, zapravo, namerno oslabljene strukture, čija je svrha amortizovanje udarca i ublažavanje trzaja ljudskog tela u slučaju nesreće. Neretko posle udesa vidimo sliku smrskanog prednjeg ili zadnjeg kraja automobila, ali vidimo da je putnički prostor pri tome ostao čitav.

Težina automobila isto igra značajnu ulogu u njegovoj sigurnosti. Teži i veći automobili po pravilu bolje prolaze u čeonim sudarima.

Kod savremenijih automobila su ugrađeni i napredniji sigurnosni pojasevi. Predzatezači čine da Vas pojas prilikom sudara u startu čvrsto pritegne za sedište i smanjuje silu trzaja prema napred. Ograničavanje sile zatezanja je kontrolisano popuštanje zatezanja ukoliko je sila kojom Vas zaustavlja suviše velika.

Vremenom su napredovali i vazdušni jastuci. Prvo su bili samo za vozača, pa onda i za suvozača, pa bočni, pa za putnike pozadi… Napredovali su i sistemi koji odlučuju kada se i kojom brzinom otvaraju vazdušni jastuci. Budite jako oprezni i dobro se informišite o vazdušnim jastucima koje sadrži određeni tip auta, kada je u pitanju Vaša kupovina bezbednog automobila.

Koje su to nove tehnologije za sigurnost automobila?

 • Podrška za ostanak u saobraćajnoj traci

Svakako uvek nastojte da vozite kada ste odmorni i koncentrisani na vožnju. Ali kako to nije uvek slučaj, izmišljen je oblik pomoći u vidu opreme koja prepoznaje nenamerno skretanje i usmerava volan da ostane u svojoj traci. Postoji i alarmni sistem za upozoravanje o napuštanju saobraćajne trake.

 • Adaptivna kontrola kretanja vozila (ACC)

Sadrži sistem senzora kojim locira automobil ispred Vašeg i održava bezbednu razdaljinu, tj. po potrebi ubrzava i koči Vaše vozilo.

 • Zadnji senzor (Rear Cross-Traffic Assist)

Sistem za pomoć pri isparkiravanju (kada nemate dobru preglednost), koji oglašava alarm kada se približava neko vozilo.

 • Detektor mrtvog ugla

Sada se kao dodatna oprema često ugrađuje u automobile. To je sistem senzora koji registruje prepreke u mrtvom uglu vozača i šalju upozorenje preko lampica na retrovizorima.

I na osnovu napred navedenog, zaključujemo da je novije vozilo uvek i sigurnije, jer se polju unapređenja bezbednosti putnika u automobilu sa vremenom posvećuje sve veća pažnja, a razvoj tehnologije nam nudi sve više olakšica pri upravljanjem automobilom.

Firma TAG Autotransport brzo, efikasno i profesionalno vrši uvoz polovnih automobila iz Evropske unije i Švajcarske. Za sve konsultacije vezane za kupovinu bezbednog automobila, možete da nas pozovete u bilo koje doba, jer Vam stojimo na raspolaganju u svakom momentu 24/7. Kontaktirajte nas. Tu smo za Vas i za Vašu bezbednost u saobraćaju.

troškovi uvoza

Procedura za uvoz polovnih vozila i troškovi uvoza

Iako uvoz polovnih vozila iz inostranstva dobija na popularnosti iz godinu u godinu, i dalje postoje mnoge nedoumice u vezi sa ovim procesom, koje obeshrabruju ljude koji razmišljaju o ovakvom poduhvatu. Nejasnoće se mahom javljaju kada su troškovi uvoza u pitanju, ali i oko same procedure. Zato ćete često čuti da ovakva je ovakva investicija prekomplivana i neisplativa, što je zapravo netačno. U ovom tekstu pokušaćemo da vam približimo kako ovo u praksi izgleda, koja vam je dokumentacija potrebna i koliki su troškovi uvoza polovnih vozila. 

Šta se podrazumeva pod pojmom „upotrebljavano vozilo” i zašto se opredeliti za uvoz?

Zakon definiše polovne automobile kao one od čije je prve registracije prošlo najmanje 6 meseci. Kada su traktori u pitanju, pored ovog uslova, oni moraju imati i najmanje 50 radnih sati. Ukoliko se radi o neregistrovanim traktorima, uslov da se on smatra polovnim jeste da ima najmanje 100 radnih sati. Prednosti uvoza ovakvih vozila jesu veći izbor, bolje stanje „polovnjaka” i naravno, niže cene.

Potrebna dokumentacija

Kada je o dokumentaciji reč, javljaju se manje varijacije u zavisnosti od zemlje iz koje se vozilo izvozi. Uopšteno govoreći, za uvoz polovnog automobila iz inostranstva u Srbiju vam je neophodno sledeće:

 • račun ili faktura, overeni kod nadležnog organa
 • saobraćajna dozvola, ili kopija, koja mora biti overena od strane nadležnog organa
 • EUR1 obrazac, koji predstavlja potvrdu o preferncijalnom poreklu vozila. U slučaju da je prodavac pravno lice, a vozilo vrednosti do 6000 evra (vrednost se u tom slučaju određuje prema katalogu AMSS), umesto ovog obrasca se uvažava i izjava na fakturi. Ovi dokumenti važe 4 meseca od datuma izdavanja, a moraju se čuvati 3 godine nakon kupovine i uvoza automobila.
 • COC (Certificate of Conformity), u kom su navedene sve bitne tehničke karakteristike automobila, kojim se dokazuje da on ispunjava određeni standard. COC dokument u inostranstvu može izdati bilo koji ovlašćeni prodavac brenda u zemlji u kojoj vozilo kupujete. On se može i naknadno nabaviti u Srbiji kod predstavnika proizvođača marke kupljenog vozila, ali ćete za to morati da izdvojite između 60 i 120 evra. Bez ovakve potvrde se ne može obaviti ispitivanje vozila. 

Procedura na granici 

Prilikom napuštanja teritorije Evropske unije, overava se izvozna deklaracija, što je dokaz da je vozilo napustilo teritoriju EU. Ovo je bitno jer predstavlja osnovu za povraćaj poreza.

Nakon prelaska međuzone, vozilo se prijavljuje na carinjenje kod naših carinika, posle čega vas carinik upućuje na špediciju. Špeditera birate sami, ili uz našu preporuku. Špediter preuzima kompletnu dokumentaciju, a zatim slika i beleži eventualna oštećenja na vozilu.

Sa završenom graničnom prijavom javljate se cariniku na pregled, nakon čega možete nastaviti put sa obavezom javljanja špediciji u roku od 72 časa, i to u mestu carinjenja, za pravna lica, odnosno u mestu prebivališta, ukoliko vozilo uvozi fizičko lice. Špedicija razdužuje graničnu prijavu i vozilo upućuje u javno carinsko skladište do okončanja carinskog postupka.

Koliki su troškovi uvoza koje mogu da očekujem?

Osnovna metoda za utvrđivanje vrednosti po kojoj se carini vozilo je faktura. Ukoliko carinik posumnja u vrednost iskazanu u fakturi, ima i pravo i zakonsku obavezu da tu vrednost prekontroliše i ospori. Vrednost se tada utvrđuje prema katalogu cena i nomenklatura vozila Auto-Moto Saveza Srbije (AMSS). Ukoliko je vrednost vozila veća od 6000 evra, carinska osnovica se formira isključivo na osnovu kataloga AMSS. Na osnovu te vrednosti se obračunava porez na dodatnu vrednost, tj. PDV, koji iznosi 20%. 

Kada je carinska stopa u pitanju, uslov da ona iznosi 0% jeste da željeni automobil sadrži maksimalno 40% delova „bez porekla“, odnosno onih koji potiču iz zemalja van EU (kineskih, japanskih…).  U suprotnom, carinska stopa iznosi 12,5%.

Važno je znati…

Ukoliko smatrate da carinici nisu realno procenili vrednost vozila, neophodno je da obratite carinskoj ispostavi, odnosno, carinarnici u kojoj je automobil ocarinjen. Ona će potom doneti odgovarajuću odluku o osnovanosti zahteva. Ukoliko tom odlukom niste zadovoljni, možete da podnesete žalbu Odeljenju za drugostepeni carinski postupak Ministarstva finansija, koje je u sastavu Sektora za drugostepeni poreski i carinski postupak.

Sa druge strane, carinici imaju pravo da, u roku od 3 godine od datuma uvoza, provere priložene dokaze o poreklu vozila. Ako se utvrdi da je dokaz neispravan ili falsifikovan, te da vozilo nije proizvdeno u EU, moraćete da platite carinu. Isto tako, ukoliko carinski organi zemlje izvoznice ne odgovore našoj carini u roku od 10 meseci, moraćete za svoje vozilo platiti carinsku stopu u iznosu od 12.5%. Zbog toga je neophodno EUR1 obrazac čuvati najmanje 3 godine od datuma uvoza vozila.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom dali bolji uvid u proceduru uvoza polovnih vozila, kao i neku okvirnu sliku koliko će vas izneti troškovi uvoza koje možete da očekujete ako se odlučite na ovaj korak. Ukoliko se i dalje dvoumite, ili su vam potrebne neke dodatne informacije, ili pak želite da znate konkretnije brojke, ne ustručavajte se da nas kontaktirate

Tim Tag Autotransport vam uvek stoji na raspolaganju!

Euro 3

Zabrana uvoza vozila sa EURO 3 motorom

Još od kraja 2019. godine, novine su pune članaka kojima se najavljuje zabrana uvoza vozila sa EURO 3 motorom. Date su najave da će se sa primenom novih zakonskih odredbi početi početkom 2020, zatim u junu mesecu, a sve je izvesnije da će ovaj zakon stupiti na snagu najranije prvog januara 2021. godine.

Šta to znači za građane Srbije koji planiraju da uvezu polovna vozila iz inostranstva, kao i za one koji već poseduju vozilo sa ovakvim motorom, saznaćete u ovom tekstu.

Šta je zapravo EURO 3 standard?

EURO 3 je naziv za regulative Evropske unije kojima se propisuju gornje granice pojedinih materija u izduvnim gasovima motora. Cilj donošenja ovakvih akata je smanjenje zagađenja vazduha i životne sredine nastalog štetnom emisijom izduvnih gasova motornih vozila. Prva ovakva regulativa, dakle EURO 1, stupila je na snagu 1993. godine.

U trenutku kada ovi propisi stupe na snagu, proizvodnja i prodaja vozila čiji motori ne ispunjavaju nove zahteve prestaje da bude moguća. Stoga je odlučeno da se normativi donose nekoliko godina unapred, prevashodno da bi proizvođači mogli da svoje poslovanje i proizvodnju prilagode novim normama.

Na državama ostaje dalja odluka koja će vozila dozvoliti na svojim putevima, i kada će zabraniti uvoz vozila sa zastarelim standardom. Sve zemlje EU, pa i neki naši susedi, kao što su na primer, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, i Albanija su već zabranile uvoz EURO 3 i EURO 4 motora, pa se slično moglo očekivati i kod nas. 

Proizvodnja vozila sa EURO 4 motorom otpočela 2006. godine, što otprilike znači da uvoz automobila iz inostranstva u Srbiju, starijih od 14 godina, neće više biti moguć. Međutim, postoje neke indikacije da će zabrana važiti i za ova vozila, kao i u članicama Evropske unije i nekim zemljama u našem okruženju, te da će jedino biti moguć uvoz vozila čiji motor ispunjava standard EURO 5, koji je stupio na snagu 2009. godine. Budući da je to i dalje ostalo na nivou spekulacija, nećemo se dalje, za sada, zadržavati na tome.

Šta nas očekuje kada ova zabrana stupi na snagu?

Vozila sa EURO 4 motorom na ulicama Srbije znače i niži nivo zagađenja vazduha, jer ovaj standard dozvoljava dvostruko manje emisije i azotnih oksida i čestica nego njegov prethodnik. To su, sa jedne strane, sjajne vesti, s obzirom da se gradovi Srbije mesecima nalaze na vrhu neslavne liste najzagađenijih gradova na svetu. Ali da li su te vesti sjajne za građane Srbije, uzveši u obzir našu potrošačku moć? Ne baš.

Ova zabrana znači kraj uvoza popularnih četvoročkaša kao što su “Golf četvorka” ali i pojedini modeli Pežoa, poput 307, za koje se naši klijenti rado odlučuju kada polovna vozila uvoze iz inostranstva, ili ih pak kupuju u Srbiji. Takvi automobili na našim autoplacevima, danas koštaju, u proseku između 2.500 i 3.000 evra, dok su automobili sličnog ranga i godišta sa EURO 4 motorom skuplji za najmanje 500 evra. Ukoliko govorimo o procentima, za uvoz polovnjaka će vam biti potrebno 10 do 15 procenata više novca. 

Nije sve tako crno

Ono što u neku ruku može biti ohrabrujuće, jeste da su zemlje iz koje građani Srbije mahom uvoze vozila, kao što je na primer, Nemačka, mnogo naprednije i kada su ovi standardi u pitanju. Ako uzmemo u obzir da su još u 2014. proizvođači prešli na Evro 6 emisionu klasu, a u pripremi je i EURO 7, može se očekivati i veća ponuda, a samim tim, i niža cena, automobila sa EURO 4 i EURO 5 motorom. 

Stroži kriterijumi za prolazak tehničkog pregleda

Na putevima Srbije postoji 1,37 miliona automobila starijih od 14 godina, što je 70 posto ukupno registrovanih vozila u Srbiji u 2019. godini. Zbog toga ne iznenađuje što mnoge vozače brine da li ovakva zabrana znači i zabranu korišćenja vozila čiji motori ne ispunjavaju EURO 4 standard. Odgovor je- NE. 

Međutim, nadležno ministarstvo najavljuje i strože kriterijume za prolaženje tehničkog pregleda, neophodnog za registrovanje vozila, i to počevši od 1. jula 2021. godine. Eliminacioni faktor na tehničkom pregledu neće biti emisiona klasa motora, odnosno starost vozila, već šta vozilo ispušta iz auspuha. To znači da će i stariji autmobili moći da prođu kontrolu ukoliko su dobro održavani ili ako su u njih ugrađeni odgovarajući filteri ili katalizator. Koliko će u praksi biti izvodljivo da starija vozila zadovolje nove kriterijume tehničkog pregleda, pokazaće vreme. 

Ono što je izvesno jeste da će, počevši od sledeće godine, uvoz polovnih vozila iz inostranstva podrazumevati isključivo uvoz vozila sa motorima koje ispunjavaju minimum EURO 4 standard, što znači i povećavanje troškova za oko 500 evra. Uprkos povećanju troškova uvoza za 10 do 15%, ohrabruje činjenica da su zemlje Evropske unije mnogo naprednije i po pitanju uvođenja ovih standarda. Tako se može očekivati veći izbor i snižavanje cena polovnih vozila koje ispunjavaju EURO 4 ili viši standard. Vozila koja su već registrovana u Srbiji će moći neometano da se koriste, ukoliko prođu pooštrene tehničke preglede. 

Nadajmo se da će ovakve mere, osim negativnog uticaja na naše novčanike, zbog kojih i jesmo “deponija Evrope”, imati pozitivan uticaj na našu životnu okolinu i kvalitet vazduha koji udišemo.