hibrid

Da li se isplati uvesti polovan hibrid?

Životni ciklus svakog automobila podrazumeva njegov put od proizvodne trake, preko izloga i garaže prvog vlasnika, pa sve do veb lokacije sa oglasima za nekoliko godina. To je prirodni ciklus svakog automobila: današnja novina će sutra biti polovna.To je sudbina koja sada dotiče i hiljade hibridnih automobila, koji su iscrpili prvu rundu ovog ringišpila i koji sada traže drugu šansu na tržištu polovne robe. Polovan hibrid danas predstavlja glavnu alternativu dobrom starom dizelu.

Čini se da je hibrid nova generacija na koju cilja automobilsko tržište, jer je hibridni automobil primamljiviji za one koji ostaju skeptični u vezi sa potpunim odricanjem od benzinskih ili dizel modela, ali ipak im omogućava da se voze vozilom koje obećava dugoročno drastično smanjivanje zagađenja životne sredine.

Najveća prepreka za kupovinu hibridnog automobila trenutno je cena i to često može obeshrabriti one koji žele da pristupe svetu novog ekološkog automobila. Međutim, ukoliko se odvažite i rešite da kupite polovan hibrid, naše usluge uvoza kao i prevoza su Vam na raspolaganju.

Šta je hibridni automobil?

Hibridni automobil je automobil koji pokreću dva različita načina vožnje. S obzirom na to da su svi „staromodni automobili“ opremljeni motorom na gorivo i električnim motorom za pokretanje kojim se možete voziti nekoliko metara napred (okrećući ključ za paljenje do kraja dok stojite na mestu), ispada da je svaki automobil, u stvari, hibrid.

U praksi, međutim, pod hibridom podrazumevamo automobil koji ima i električni motor (da se ne bi zamenio starterom) i motor na gorivo. Oba se mogu koristiti za pogon. Električni automobil nije hibrid, jer koristi samo električni motor za pogon.

Razlika između hibrida i plug-in hibrida 

„Normalni“ hibridni automobil je automobil koji uglavnom radi na benzin ili dizel, a u određenim slučajevima koristi električni motor. Kod ovog vozila litijumska baterija je mala i puni se samo tokom vožnje, koristeći regenerativne kočnice. Zbog toga ovaj motor nije toliko moćan i koristi se samo za potporu motoru sa gorivom.

Plug-in hibrid poseduje utikač i pomoću njega može da se napuni na stanici za punjenje. Mnogi priključni automobili se mogu voziti potpuno električno prvih dvadeset do trideset kilometara i mogu postići brzinu od oko 50 km/h. Preko te brzine, motor sa gorivom preuzima rad. Ovakvo vozilo je idealno za kratke gradske vožnje.

Prednosti hibridnog automobila

  • Savršen automobil za grad. Prednosti dvostrukog napajanja se posebno ogledaju u uslovima gradske vožnje, gde se neprekidno smenjuju ubrzanje i kočenje. U fazi usporavanja baterije akumuliraju novu energiju, koja se troši čim se dodaje gas.
  • Svestrani motor. Hibridni automobili kombinuju motor sa unutrašnjim sagorevanjem i električni motor. Prvi vozi točkove većinu vremena, dok ih drugi vozi pri maloj brzini i pomaže u ubrzanju. Zahvaljujući ovom sistemu, vlasnik vozila koristi prednosti obe tehnologije.
  • Vozilo sa malom potrošnjom. Zahvaljujući električnom motoru koji preuzima malu brzinu i ubrzanje, hibridni automobil je u stanju da smanji potrošnju goriva. To se pretvara u značajne dugoročne uštede, a istovremeno znači da je i manja emisija CO². 

Nedostaci hibridnog  automobila 

Suprotno gradskoj upotrebi, u prigradskoj vožnji i u vožnji autoputem, prisustvo elektromotora će Vam biti potpuno beskorisno i putovaćete gotovo isključivo na benzin ili dizel.

Zašto je polovan hibrid sada veoma zanimljiv? 

Hibridi se nalaze na prekretnici: oni kombinuju prednosti električne (manje emisije, mala potrošnja i brzo ubrzanje) sa prednostima vožnje na fosilna goriva (veliki domet, velika maksimalna brzina, još uvek jeftinija vozila) i na taj način uklanjaju nedostatke obe tehnike. 

Polovni hibrid je mnogo jeftiniji od novog priključnog hibrida. To je ujedno i glavna prednost kupovine polovnog hibrida. 

Baterija danas traje i do 200.000 kilometara, i njen životni vek je otprilike 8 godina; posle je treba zameniti.

Pored toga, prvi polovni dodaci (često u odličnom stanju) sada su na tržištu. Istraživanja su pokazala da je godišnja amortizacija hibrida manja od one kod dizela: 14% prema 16%. 

Na šta sve obratiti pažnju kada se kupuje polovan hibrid?

Kao i uvek kada je reč o kupovini polovnih automobila, najbolje je da imate što više informacija i postavite sebi prava pitanja.

Na osnovu Vaših prosečnih putovanja, procenite šta je Vama potrebnije i isplativije. Ako govorimo o potrošnji, hibridi imaju dobar učinak u gradu, ali ne i na autoputu. Stoga bismo Vam savetovali da kupujete polovan hibrid samo ako se uglavnom vozite po gradu.

Prilikom kupovine polovnog hibrida, najvažnije je pažljivo razmotriti habanje litijum-jonske baterije hibridnog sistema. Litijumske baterije su podložne prirodnom padu performansi zbog vremena i upotrebe: čak i ako se automobil pravilno koristi i održava, baterija polovnog hibrida nikada neće moći da uskladišti istu količinu električne energije koju bi mogla da uskladišti nova. Traženje stručnog mišljenja o stanju baterije pre kupovine polovnog hibridnog automobila moglo bi biti odlična ideja.

Odlučite gde ćete kupiti polovan hibrid. Kupovina od privatnog lica će Vam možda uštedeti nešto novca, ali Vam neće dati nikakvu garanciju. Kupovina kod profesionalnog uvoznika dolazi sa garancijom.

Napravite probnu vožnju. Testirajte ponašanje automobila u gradu, ali i na otvorenom putu, obraćajući pri tome pažnju i na potrošnju goriva. Ne kupujte „mačku u džaku“. 

Kod ovlašćenog lica izvršite pregled vozila i proverite knjižicu održavanja i kilometražu.

Hibrid troši manje (zahvaljujući baterijama), a to znači oproštaj od kvačila, alternatora… Profesionalci se slažu da su troškovi održavanja hibridnog automobila niži od troškova tradicionalnog ekvivalentnog automobila.

Oni koji razmišljaju o kupovini polovnog hibrida mogu da biraju: Toyota Yaris Hybrid, Corolla Hybrid Sedan, Hibridni RAV 4, Prius, Hyundai u svojoj ponudi ima Ioniq Hybrid i plug-in verziju, BMW u ponudi ima model i3, Honda ima CR-V Hybrid, Mercedes E-klase i dr.

Od velike važnosti pri izboru je naravno i sam oblik karoserije koji će zadovoljavati Vaše potrebe.Za sve potrebne informacije i podrobnija objašnjenja, kao i pomoć oko uvoza i dokumenata vezanih za uvoz polovnog hibrida, stojimo Vam na raspolaganju 24/7. Kontaktirajte nas.