troškovi kupovine

Troškovi koji vas čekaju prilikom kupovine polovnog automobila

Prilikom kupovine polovnog automobila treba voditi računa o nizu značajnih finansijskih faktora koji mogu biti odlučujući u donošenju konačne odluke. Treba imati na umu da se troškovi kupovine polovnjaka ni slučajno ne svode samo na njegovu cenu koju plaćamo prilikom pregovaranja sa prodavcem. Mogućnost pronalaženja prave ravnoteže između raspoloživog budžeta i karakteristika vozila često je složena operacija, ali i znanje kako pravilno pregovarati sa prodavcem Vam može doneti korist u dogovoru o kupovini polovnog automobila.

Šta se više isplati – kupiti polovni automobil od fizičkog lica  ili na autoplacu?

Kupovina polovnog automobila od fizičkog lica pruža veće mogućnosti za cenjkanje i obaranje cene vozila. Ali morate i da overite kupoprodajni ugovor kod notara, platite porez na prenos, izvadite novu saobraćajnu dozvolu u policiji, uzmete nove tablice i obavite registraciju.

S druge strane, kupovina polovnjaka na autoplacevima prepunim raznovrsnim izborom brojnih automobila je delimično sigurnija jer obično dobijate i neki garantni rok za ispravnost Vašeg novokupljenog četvorotočkaša.

Ovde su takođe veće šanse da se u konačnu cenu uvrsti nova dodatna oprema kao što su gume, kako bi kupac imao komplet guma koje su još uvek netaknute i amortizovao troškove zamene tokom vremena. A plus je to što na mnogim autoplacevima možete da obavite kompletan tehnički pregled i registraciju.

Koji su to troškovi polovnih automobila odmah prilikom njihove kupovine?

Pošto ste već obavili sva potrebna istraživanja unapred, već znate šta Vam novi automobil može ponuditi. Pre kupovine automobila od prodavca, obavezno obavite probnu vožnju. To će Vam omogućiti da na putu proverite karakteristike željenog modela i uverite se da ste napravili pravi izbor. Uvek imajte na umu da je probna vožnja samo test i neće Vas obavezati na kupovinu automobila. 

Ako ste ipak rešili da kupite ovo polovno vozilo, najgore što sebi i vozilu možete uraditi je da celokupan svoj budžet date za njegovu cenu. Treba unapred da ukalkulišete ostale troškove kupovine polovnjaka. To su, pre svega, troškovi osiguranja, troškovi registracije i troškovi promene vlasništva vozila. Tek kada se podmire ti osnovni troškovi kupovine polovnog automobila, tek tada ga možete i nazvati svojim.

Koji su to troškovi polovnih automobila u prvih godinu dana?

Pored provere stanja karoserije i unutrašnjosti, koji ne smeju pokazivati nedostatke, prilikom kupovine polovnog automobila takođe je neophodno proveriti pravilno funkcionisanje mehanike. Međutim, ako niste stručnjak za tu temu, savetujemo Vas da Vas prati mehaničar koji može da proveri stanje automobila i da izvrši ispitivanje na putu kako bi utvrdio bilo kakve kvarove koji bi mogli uticati na konačnu cenu. 

Detaljna provera je od suštinske važnosti kada se pripremate za kupovinu polovnih automobila. Raspitajte se kod stručnjaka koji se razumeju u materiju. Zapravo, pažljivom analizom može se izbeći pogrešna kupovina, koja u budućnosti može dovesti do neočekivanih i teških troškova.

Očigledno je da je ono što odmah pada u oči stanje karoserije i zbog toga će biti potrebno proveriti da li ima ogrebotina ili udubljenja koje bi mogle uticati na konačnu nabavnu cenu, kao i na kontrolu stanja unutrašnjosti i rad različitih dodataka.

Što se tiče mehaničkog dela, međutim, uvek je preporučljivo izvršiti ispitivanje na putu. Tako se proverava da li motor stvara probleme pri različitim obrtajima, da li su kočnice ispravne, da li automobil gubi tečnost, da li je pravilan rad zupčanika i da li je volan čvrst ili vibrira. Naravno, uvek treba proveriti u kakvom su stanju gume i kolika je njihova istrošenost. 

Mali servis obavezno treba uraditi nakon kupovine polovnog automobila. On podrazumeva zamenu motornog ulja, filtera vazduha i filtera klime. Cena malog servisa zavisi od cene delova, kao i od cene majstora koji ga vrši.

Veliki servis je više nego preporučljiv. Nije jeftin, cena mu se kreće od 250 do 350 evra, ali ste bar sigurni da ste sledećih 80.000 km mirni i da neće doći do nenadanih havarija na motoru izazvanih pucanjem nekog remena.

Gume pretpostavljamo da ste pregledali prilikom kupovine Vašeg polovnog auta. Ukoliko ste ga kupili sa lošim gumama u viđenom stanju, jasno je da ste ukalkulisali kupovinu novih. Ukoliko su na oko u dobrom stanju, ne bi bilo loše da proverite godinu njihove proizvodnje, jer neće biti istog kvaliteta ako su novije ili ako su, kojim slučajem, nekoliko godina stajale u nekom magacinu ili garaži. Cene guma koje odgovaraju Vašem automobilu možete proveriti na internetu.

Zamena filtera goriva je nešto skuplja kod dizelaša nego kod benzinaca. Neki benzinci ga čak ni nemaju. Cena je oko par hiljada dinara.

Limarija koja korodira ne mora da Vas odbije od kupovine polovnog vozila. To je rešiva stvar. I ne mora da se reši sva odjednom. Sa prilivom novca, možete da rešavate deo po deo. Cenu poslova procenjuje limar i sa njim se dogovarate o dinamici radova.

Životni vek automobilskog akumulatora je raznolik. Tražite od prodavca potvrdu o njegovoj starosti. Njegovo trenutno stanje se dijagnostifikuje u nekom servisu. Cena novog akumulatora je od 6.000 dinara, pa naviše.

Svećice treba proveriti odmah nakon kupovine polovnog automobila. Ne bi bilo loše odmah ih zameniti novim. Cena im je od 500 do 1.500 dinara po komadu. 

Kao što se vidi iz gore navedenog teksta, troškovi kupovine polovnih automobila se svode na niz raznih faktora. Od starta treba voditi računa o tome. Firma TAG Autotransport brzo, efikasno i profesionalno vrši uvoz polovnih automobila iz Evropske unije i Švajcarske. Za sve konsultacije vezane za troškove kupovine polovnih automobila, možete da nas pozovete u bilo koje doba, jer Vam stojimo na raspolaganju u svakom momentu 24/7. Kontaktirajte nas. Tu smo za Vas i za Vašu uspešnu kupovinu polovnog četvorotočkaša.