uvoz radnih mašina


Tag Autotransport, pored usluga šlepanja i uvoza transporta putničkih vozila, nudi i usluge uvoza i transporta lakih poljoprivrednih i građevinskih mašina. Vršimo uvoz i transport iz svih zemalja Evropske Unije, kao i Švajcarske.

Profesionalnost, pristupačne cene, tačnost, fleksibilnost i poštovanje dogovora su odlike svih usluga koje pružamo!

Svesni smo da je uvoz radnih mašina veliki finansijski izdatak za vaše poljoprivredno gazdinstvo ili građevinsku firmu, kao i bitan korak za dalji uspeh u vašem poslovanju. Zbog toga, o vašim radnim mašinama prilikom transporta brinemo kao o svojima!

Čini nam se da je svim našim klijentima najveći bauk pri donošenju odluke o uvozu - dokumentacija. Zato ćemo vam ukratko navesti osnovnu dokumentaciju neophodnu za uspešan uvoz radnih mašina iz inostranstva u Srbiju.

Poljoprivredne mašine

Osnovni preduslov za uvoz poljoprivrednih mašina iz inostranstva u Srbiju jeste da uvoznik ima sopstveno aktivno poljoprivredno gazdinstvo. Da biste ovo potvrdili, prilikom uvoza morate priložiti karticu vašeg poljoprivrednog gazdinstva, ili potvrdu da je to poljoprivredno gazdinstvo aktivno. 

Ukoliko kupoprodaju obavljate sa fizičkim licem, potrebna vam je faktura ili račun, koji moraju biti overeni kod notara ili drugog nadležnog organa. 

Ako poljoprivrednu mašinu kupujete od pravnog lica, odnosno neke firme, validan dokument predstavlja faktura ili račun koji moraju biti overeni od strane te firme.

Ne postoji starosna granica za uvoz polovnih poljoprivrednih mašina.

Građevinske mašine

Zakonske regulative Republike Srbije dozvoljavaju uvoz građevinskih mašina za obavljanje osnovne namene. Zakonski preduslov je da uvoznik mora biti registrovana građevinska firma. Osnovni dokument neophodan za uvoz građevinskih mašina iz inostranstva je Rešenje iz Agencije za privredne registre (APR). 

Potrebna vam je i faktura ili račun, koji moraju biti uredno popunjeni i overeni od strane prodavca. Kao i za poljoprivredne mašine, uvoz građevinskih mašina nije ograničen godinom proizvodnje radne mašine.

Ukoliko imate nedoumica da li je uvoz radnih mašina pravi korak za vaše dalje uspešno poslovanje, slobodno nas kontaktirajte sa svim pitanjima koje imate, a mi ćemo vam rado pomoći.

Rok isporuke je 5 dana.
Slovenija: 250 - 600€, Austrija: 250 - 800€, Nemačka: 400 - 1000€, Švajcarska: od 500€. Da biste dobili tačan iznos troškova za prevoz Vašeg vozila, potrebno je da znate koje je vozilo u pitanju i njegovu lokaciju (grad ili poštanski broj). Visina troškova zavisi od udaljenosti i mase vozila. U troškove su uračunati i svi propratni papiri neohodni za prevoz i carinu (Eur1 i T1). Obezbeđujemo i AMSS potvrdu. Posle carinjenja, dovozimo vozilo spremno za registraciju na Vašu adresu.
Faktura, odnosno, prijavljena vrednost je osnovni izvor informacija o vrednosti vozila. Ukoliko vrednost na fakturi pobuđuje osnovanu sumnju carinskih službenika, oni imaju pravo da je prekontrolišu i eventualno ospore. U zavisnosti od osnovnih karakteristika vozila visina carinske stope će iznositi od 0% do 12,5% prijavljene vrednosti, dok će PDV biti 20%.
Polovni automobil je onaj od čije je prve registracije prošlo najmanje 6 meseci Uslov za uvoz automobila je da je on u voznom stanju, ili da su neophodne samo manje popravke da bi automobil bio u voznom stanju (neispravan motor, akumulator, menjač).
Bez obzira na to da li plaćate carinu, svakako ste u obavezi da platite PDV u iznosu od 20%, koji se obračunava na osnovu vrednosti prijavljene na fakturi.
Ne. Stopa carine od 0% se primenjuje i i kada su u pitanju neke od zemalja sa kojima Srbija ima potpisane Sporazume o slobodnoj trgovini.Ovo pravilo važi u slučaju: zemalja potpisnica CEFTA sporazuma (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Albanija, UNMIK u ime Kosova i Moldavija), zemalja potpisnica EFTA sporazuma (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska) i Turske. Ukoliko možete da dokažete da Vaš automobil, odnosno njegove komponente, imaju poreklo neke od tih zemalja – stopa carine će biti 0%, dok u svim ostalim slučajevima ona iznosi 12,5%. Ne zaboravite, bilo da plaćate carinu ili ne, u obavezi ste da platite porez na dodatnu vrednost, čija stopa iznosi 20%.
Carinski službenici imaju pravo da nasumično provere dokaze o poreklu vozila, a naročito u slučaju opravdane sumnje u istinitost predane dokumentacije. Tada naša Carina šalje dokumenta i podatke carinskim organima zemlje izvoznice, uz zahtev za proveru. Ukoliko odgovor ne stigne u roku od 10 meseci, od dana podnošenja zahteva za proveru, ili ako odgovor ne sadrži podatke dovoljne za utvrđivanje verodostojnosti dokumenta o kojem je reč, ili stvarnog porekla proizvoda, moraćete da platite carinu. Ovakva provera se može obavljati u roku od tri godine od dana carinjenja, stoga ste u zakonskoj obavezi da dokumentaciju za dokazivanje porekla vozila čuvate najmanje tri godine.