uvoz automobila iz Austrije

Uvoz automobila iz Austrije

Samostalna kupovina polovnih automobila u inostranstvu često može da bude vrlo komplikovana, a neretko i finansijski potpuno neisplativa. Kupac uglavnom uzima u obzir samo cenu polovnog automobila, ne razmišljajući u prvi mah o svim dodatnim troškovima koji su neophodni pri ovakvom poduhvatu.

Podsetićemo Vas na neke od njih: cena robe pri kupovini na malo je uvek znatno veća nego cena robe pri kupovini na veliko; troškovi špeditera prilikom procene troškova (carine, poreza i ostalih troškova); troškovi špeditera koji Vam je svakako neophodan oko završavanja carinske procedure na granici; troškovi puta do željene destinacije i nazad; troškovi boravka (smeštaj, hrana i slično) dok se ne izvrši kupoprodaja; troškovi taksija ili iznajmljivanja automobila kako biste sebi olakšali i ubrzali jurnjavu oko sređivanja dokumentacije; troškovi oko obezbeđivanja sve potrebne dokumentacije (overe kod notara i slično) i niz drugih.

Upravo zbog svega toga nam je najčešći izbor uvoz automobila iz Austrije. Blizu nam je pa bi nam troškovi bili manji. 

Dobro razmislite, iskalkulišite i napravite računicu da li Vam se isplati uopšte da idete sami u inostranstvo i kupite polovni automobil u sopstvenoj režiji ili Vam je ipak isplativije da kupovinu polovnog automobila u inostranstvu prepustite stručnjacima.

Ne treba zaboraviti da postoji razlika između kupovine od pravnog lica i kupovine od fizičkog lica. Kod kupovine od pravnog lica (autoplac, lizing kuća i slično) dobija se račun (faktura) za koju ne treba overa kod notara, a kod kupovine od fizičkog lica se sklapa kupoprodajni ugovor koji se overava kod notara.

Zašto je našim ljudima posebno interesantan uvoz automobila iz Austrije?

Austrija je zemlja koja nam se nalazi relativno blizu, a nudi ogromnu ponudu kvalitetnih polovnih automobila. Stoga nije čudno da se i kod nas često prodaju polovni automobili iz Austrije. S obzirom da u toj zemlji živi jako veliki broj naših ljudi, teško je i zamisliti da nemamo ni jednog poznanika koji živi i radi tamo. Ako ga nemamo mi, sigurno ga ima neko od naših prijatelja, komšija ili rodbine.

Takvo poznanstvo bi nam sigurno olakšalo kupovinu polovnjaka u Beču ili nekom drugom austrijskom gradu. Na stranu to što bi nam mogli pružiti gostoprimstvo za vreme boravka tamo, ono što bi takođe veoma olakšalo našu kupovinu u samom startu je što bi oni mogli da odu i lično pogledaju automobil koji nam se dopao prilikom pretrage na internetu. Složićete se da nije isto pogledati fotografije na ekranu i videti robu uživo.

Neretko se prilikom fotografisanja za sajtove prodaje, namerno zabašure i izostave uglovi koji bi ukazali na neko oštećenje, ogrebotinu ili udarac polovnog automobila. Već je kupovina polovnjaka sama po sebi „mačka u džaku“ ukoliko niste mnogo stručni u vezi sa samim motorom i njegovim delovima, pa zašto se onda zatrčavati na neviđeno ako ste u mogućnosti da to izbegnete?

Informišite se na nekom od sajtova autoplaceva

Internet obiluje sajtovima autoplaceva iz Austrije koji nude svoje automobile na prodaju online. Ako se odlučite za uvoz automobila iz Austrije, naša preporuka je da svakako prvo pročešljate neki od navedenih sajtova, kako bi se bolje pripremili, dobili uvid u cene i ponudu.

Uglavnom se najveći auto placevi  sa najboljom ponudom nalaze u blizini najvećih gradova (Beč, Linc, Grac, Klagenfurt, Insbruk, Salzburg i dr). Modele polovnih automobila, kao i njihove cene možete videti na specijalizovanim veb stranicama kao što su na primer: www.netzautos.at; www.car4you.at; www.automobile.at; www.autoscout24.at; www.weltauto.com; www.gebrauchtwagen.at i dr.

Prvi korak je istraživanje pretraga, zatim izbor sužavate stvarajući svoju listu favorita i tek potom potežete svoje veze u Austriji sa molbom da odu i da pogledaju polovne automobile iz Vašeg užeg izbora.

Činjenica da je Austrija zemlja koja nam nije daleko ide u prilog našoj kupovini. To znači da će i troškovi našeg putovanja tamo biti manji nego da ga uvozimo npr. iz Švajcarske, Nemačke ili Holandije, a biće manji i troškovi samog transporta kupljenog automobila. Austrijske izvozne tablice koštaju oko 250 evra, te se preporučuje transport na prikolici.

Ipak, kada uzmete u obzir rizike od kupovine vezane za carinu, dokumentaciju, ispravnost vozila i slično, možda ćete ipak odlučiti da se obratite nekom uvozniku polovnih automobila i sve peripetije prepustite njihovoj profesionalnosti i iskustvu.

Dokumenta potrebna za uvoz polovnih automobila iz Austrije

Dokumentacija koja je potrebna prilikom uvoza polovnih automobila iz Austrije je sledeća:

 • Kupoprodajni račun (ako auto kupujemo od fizičkog lica) ili faktura (ako ga kupujemo od pravnog lica), čime se dokazuje vlasništvo nad automobilom.
 • EUR1 obrazac. To je dokument koji dokazuje da je automobil proizveden u EU.
 • Izvozna deklaracija (ako vozilo kupujemo od pravnog lica), uz pomoć koje može da se dobije povraćaj poreza, a izdaju je i overavaju na stranoj carini prilikom napuštanja EU.
 • COC dokument (Certificate of Conformity). To je dokument koji sadrži sve bitne tehničke karakteristike automobila i potvrđuje njegov standard. Dobija se na zahtev od predstavnika proizvođača.
 • Kada je u pitanju uvoz automobila iz Austrije, neophodno je od prodavca uzeti dve saobraćajne dozvole (dva žuta dugačka kartona koji se preklapaju) i tipenšajn koji istovremeno predstavlja tehnički i vlasnički list. Tipenšajn može da bude knjižica A5 formata (stariji), veliki papir koji se razmotava (noviji) ili jedan list A4 formata (najnoviji).

Porez na polovna vozila iz uvoza

Porez, tj. PDV iznosi 20%. Vrednost automobila se određuje na osnovu AMSS kataloga. Teoretski, trebalo bi da se prizna iznos sa računa, ali to u praksi nije tako ili je vrlo retko.

Carina na uvoz automobila iz Austrije

Važno je napomenuti da se u Srbiju uvoze automobili koji zadovoljavaju Euro3 i Euro4 standarde. To se odnosi na automobile koji su proizvedeni nakon 2000. godine i to je osnovni uslov da bi polovni automobil uopšte mogao biti uvežen.

Ako priložite dokaz da je automobil proizveden u EU (EUR1 obrazac ili overena izjava na fakturi prodavca), bićete u celosti oslobođeni carine. Dozvoljeno je da automobil ima maksimum 40% delova koji potiču iz zemalja izvan EU. Detaljnije o samom carinjenju možete pogledati na našoj stranici carinjenje vozila.


Za detaljnije informacije i podrobnija objašnjenja o dokumentima vezanim za uvoz automobila iz Austrije, stojimo Vam na raspolaganju 24/7. Kontaktirajte nas.

 1. Postovanje,
  Trebalo bi da mi se automobil iz Beca dotera u Beograd u sto najkracem roku. Automobil je u privatnom vlasnistvu gospodje koja je trenutno u Beogradu. Rezervoar je pun i nije odljavljeno vozilo. Na putu za Beograd trebaju da se preuzmu i 4 gume za njega koje su kao sto sam rekao na samom putu za Beograd. Upitanju je renault clio 13.02.2009 1598cc 82kw

  Molim Vas da mi kazete koja bi konacna cena iznosila da se dato vozilo pod tim uslovima dotera u Beograd i kada najranije mozete da krenete sa transportom, hvala

  Za dodatna pitanja, molim Vas da me nazovete na gore dat telefon. Hvala

  spostovanjem,
  Giran