uvoz automobila iz slovenije

Uvoz automobila iz Slovenije

Budući da je kod nas u Srbiji uvreženo mišljenje da mi sve možemo sami i da ćemo tako proći jeftinije, naravno da se takvo mišljenje odnosi i na kupovinu polovnih automobila u inostranstvu. A da li je to baš tako i da li je toliko isplativo biti  „sam svoj majstor“ i na ovom polju, razmotrićemo zajedno u narednom tekstu.

Kod uvoza polovnih automobila iz inostranstva treba uzeti u obzir činjenicu da kupovina na veliko znatno smanjuje cenu robe u odnosu na pojedinačnu kupovinu.

Zatim, naša je preporuka da pre odlaska u inostranstvo i kupovine polovnog automobila svakako kontaktirate špeditera. On će Vam pomoći oko procene troškova (carine, poreza i ostalih troškova), a svakako morate i da ga angažujete oko završavanja carinske procedure na granici.

Svakako da na samom početku treba da znate razliku između kupovine polovnog automobila od fizičkog lica i kupovine od pravnog lica. Kod kupovine od fizičkog lica sklapa se kupoprodajni ugovor koji se overava kod notara. Kod kupovine od pravnog lica (autoplac, lizing kuća i sl.) dobijate fakturu za koju ne treba overa kod notara.

Savetujemo da se putem interneta dobro informišete i da odmah rezervišete više automobila na (po mogućstvu) što blizim destinacijama. Tako smanjujete faktore razočarenja prilikom direktnog susreta sa automobilom na dnevnom svetlu. Vrlo je verovatno da stvarno stanje automobila nije adekvatno fotografijama koje su Vas privukle kao kupca.

Morate uzeti u obzir Vaše putne troškove u inostranstvo, troškove boravka i hrane za par dana dok se ne reši papirologija oko kupovine auta, kao i troškove iznajmljivanja automobila, kako biste sebi olakšali i ubrzali jurnjavu oko sređivanja dokumentacije (taksi je preskup).

Vrlo često se naš izbor za kupovinu polovnog automobila iz inostranstva svodi na Sloveniju.

Uvoz automobila iz Slovenije je manje skup nego npr. iz  Nemačke ili Švajcarske, a i kod nas oduvek vlada mišljenje da su Slovenci organizovani i pedantni i da dobro održavaju i redovno servisiraju svoje automobile. Veoma je važna i činjenica da su naši jezici srodni i slični i da se sa njima ipak mnogo lakše sporazumevamo, nego sa npr. Mađarima ili Rumunima. Tako nam je olakšano i eventualno cenkanje oko cene. Cene automobila u Sloveniji su za oko pedeset procenata manje nego na autoplacevima u Srbiji, a na sajtovima se možete informisati o ponudama, cenama i modelima koji Vas zanimaju. Većina automobila je u dobrom stanju. Slovenija je zemlja koja nam je vrlo blizu, pa time znatno smanjujemo troškove našeg putovanja tamo, kao i troškove transporta kupljenog automobila.

Kada još uzmete u obzir rizike od kupovine, vezane za carinu, dokumentaciju, ispravnost vozila i slično, možda ćete se zapitati da li Vam se isplati da sve te komplikacije rešavate u svojoj režiji ili Vam je ipak lakše (a neretko i jeftinije) da uvoz automobila iz Slovenije poverite profesionalcima, tj.nekome ko ima iskustva i ko je već uvezao veliki broj vozila.

Dokumenta potrebna za uvoz polovnih automobila iz Slovenije

Dokumentacija koja je potrebna prilikom uvoza automobila iz Slovenije je manje-više identična onoj kada se auto kupuje i nekoj drugoj zemlji:

  • Kupoprodajni račun (ako auto kupujemo od fizičkog lica) ili fakturu (ako ga kupujemo od pravnog lica), čime dokazujemo vlasništvo nad automobilom.
  • Izvozna deklaracija (ako vozilo kupujemo od pravnog lica). Uz pomoć nje možemo da dobijemo povraćaj poreza. Izdaju nam je i overavaju na stranoj carini prilikom napuštanja EU.
  • EUR1 obrazac. To je dokument koji dokazuje da je automobil proizveden u EU.
  • COC dokument (Certificate of Conformity). To je dokument koji sadrži sve bitne tehničke karakteristike automobila i potvrđuje njegov standard. Dobijamo ga na zahtev od predstavnika proizvođača.
  • Zelena karta. Dobija se prilikom odjave tablica. Privremene tablice sa osiguranjem koštaju oko 200 evra (ukoliko se automobil ne prevozi prikolicom).

Carina na polovna vozila iz Slovenije

Osnovni uslov da bi auto mogao da se uveze u Srbiju jeste da ispunjava Euro 3 standard (uskoro već Euro 4), pri čemu mora da bude proizveden (nikako prepravljen!) u skladu sa tim standardom.

Da biste bili oslobođeni carine na uvoz automobila iz Slovenije, potrebno priložiti dokaz da je automobil proizveden u EU (EUR1 obrazac ili overena izjava na fakturi prodavca). Pri tome je jako važno da je dozvoljeno da automobil ima maksimum 40% delova koji potiču iz zemalja van EU (Japan, Kina…). Detaljnije o samom carinjenju možete pogledati na našoj stranici carinjenje vozila.

U zavisnosti od osnovnih karakteristika vozila visina carinske stope će iznositi od 0% do 2,5%, dok će PDV biti 20%.

Za detaljnije informacije i podrobnija objašnjenja o dokumentima vezanim za uvoz automobila iz Slovenije, stojimo Vam na raspolaganju 24/7. Kontaktirajte nas.