uvoz polovnog automobila

Uvoz polovnog automobila iz Nemačke i povraćaj poreza

Teško da je baš isplativo uvoziti polovni automobil iz Nemačke u sopstvenoj režiji. To je eventualno izvodljivo uz jako dobru organizovanost i veliko angažovanje rodbine ili prijatelja od poverenja koji su tamo i koji će umesto Vas blagovremeno uraditi veći deo posla oko provere dokumentacije, pregleda automobila, pregovaranja oko cene i slično. Tako ćete smanjiti svoje troškove višednevnog boravka u inostranstvu, a Vaše će biti samo da krenete put Nemačke da preuzmete vozilo. 

Na šta obratiti pažnju kod uvoza polovnog automobila iz Nemačke?

Glavno pitanje je da li planirate kupovinu polovnog automobila od fizičkog ili od pravnog lica.

Kod kupovine od fizičkog lica sklapa se kupoprodajni ugovor koji se overava kod notara. Ovde svakako imate veće šanse oko cenkanja i pregovaranja oko cene automobila, ali uzmite u obzir činjenicu da kupovinom polovnjaka od fizičkog lica ne možete ostvariti pravo na povraćaj poreza.

Kod kupovine od pravnog lica (autoplac, lizing kuća i slično), dobijate fakturu za koju ne treba overa kod notara. Ali, obratite pažnju! Ne daje ni svako pravno lice garanciju na povraćaj poreza za svako vozilo koje prodaje. Na fakturi mora biti jasno iskazana visina poreza u odvojenoj stavci u odnosu na cenu vozila.

Zatim, naša je preporuka da pre odlaska u inostranstvo i kupovine polovnog automobila svakako kontaktirate špeditera. On će Vam pomoći oko procene troškova (carine, poreza i ostalih troškova), a svakako morate i da ga angažujete oko završavanja carinske procedure na granici.

Kod uvoza polovnih automobila iz inostranstva treba uzeti u obzir činjenicu da kupovina na veliko znatno smanjuje cenu robe u odnosu na pojedinačnu kupovinu.

Osnovni uslov da bi auto mogao da se uveze u Srbiju jeste da ispunjava Euro 3 standard (uskoro već Euro 4), pri čemu mora da bude proizveden (nikako prepravljen!) u skladu sa tim standardom.

Kada još uzmete u obzir rizike od kupovine vezane za carinu, dokumentaciju, ispravnost vozila i sl, možda ćete se zapitati da li Vam se isplati da sve te komplikacije rešavate u svojoj režiji ili Vam je ipak lakše (a neretko i jeftinije) da uvoz automobila iz Nemačke poverite profesionalcima, odnosno nekome ko ima iskustva i ko je već uvezao veliki broj vozila.

Dokumenta potrebna za uvoz polovnih automobila iz Nemačke

Za uvoz polovnog automobila u Srbiju, potrebna je sledeća dokumentacija:

  • Kupoprodajni ugovor (ako auto kupujemo od fizičkog lica) ili faktura (ako ga kupujemo od pravnog lica), čime dokazujemo vlasništvo nad automobilom. I jedno i drugo moraju biti overeni od strane nekog od nadležnih organa (sud, notar i slično).
  • Originalna saobraćajna dozvola ili overena kopija.
  • EUR1 obrazac – dokument koji dokazuje da je automobil proizveden u EU.
  • Eksportni dokument, odnosno izvozna deklaracija koju overava carina EU, odnosno država iz koje se vozilo izvozi.
  • COC dokument (Certificate of Conformity) – dokument koji sadrži sve bitne tehničke karakteristike automobila i potvrđuje njegov standard, a dobijamo ga na zahtev od predstavnika proizvođača.

Dobro bi bilo da pre dolaska na granicu napravite sve kopije dokumenata.

Carina na polovna vozila iz Nemačke

Da biste bili oslobođeni carine na uvoz automobila iz Nemačke, potrebno je priložiti dokaz da je automobil proizveden u EU (EUR1 obrazac ili overena izjava na fakturi prodavca). Pri tome je jako važno znati da je dozvoljeno da automobil ima maksimum 40% delova koji potiču iz zemalja van EU (Japan, Kina, itd). Detaljnije o samom carinjenju možete pogledati na našoj stranici carinjenje vozila.

„Probne“ tablice (ZOLL), kao i potvrda o obavljenom tehničkom pregledu (TUV) su potrebni samo u slučaju ako Vi dovozite auto iz Nemačke. Ukoliko ga dovozite na prikolici ili kamionu, oni Vam nisu potrebni.

Na graničnom prelazu na izlasku iz EU prvo Vam carinik overava izvoznu deklaraciju. Bez tog overenog dokaza da je vozilo napustilo EU ne možete ostvariti povraćaj poreza ako na njega imate pravo. Posle toga se špediteru predaje sva dokumentacija, kao i trenutno stanje kilometraže automobila. S obzirom na to da se tolerišu samo manja oštećenja (ulubljenost lima ili napuknuće plastike), njih je obavezno prijaviti špediteru, kako bi ih slikao i slike priložio dokumentaciji.

Kada imamo pravo na povrat poreza od kupovine polovnjaka iz Nemačke?

Porez na automobile u Nemačkoj iznosi 16%. Nemačka je još pre nekoliko godina dozvolila ovlašćenim prodavcima polovnjaka da izvrše povraćaj PDV-a kupcima izvan granica EU.

Da biste bili sigurni da automobil koji kupujete sadrži PDV koji će Vam biti vraćen, morate dobro proveriti da li je u oglasu navedeno inkl. 16% MwSt, što znači da je uključen porez u tom procentu. Takođe, na fakturi porez mora biti jasno iskazan u posebnoj stavci.

U mestu kupovine se dobijaju izvozni papiri sa MRN (Movement Reference Number), koji obezbeđuju informacije o kretanju kupljenog automobila i o njegovom prelasku granice EU.

Porez se ne odbija odmah od cene prilikom kupovine automobila, već se plaća pun iznos sa porezom. Povraćaj novca ne treba tražiti od carine, već od trgovca koji je prodao vozilo. Sa njim se prethodno dogovara i o načinu povraćaja PDV-a (uplata na bankovni račun ili neki drugi način).

Često prodavci povraćaj poreza uslovljavaju dokazivanjem registracije vozila u Srbiji, kako bi se izbegle zloupotrebe.Za detaljnije informacije i podrobnija objašnjenja o dokumentima vezanim za uvoz automobila iz Nemačke, stojimo Vam na raspolaganju 24/7. Kontaktirajte nas.